Maliye’den Lüks Konut Satan Müteahhitlere Yakın Takip

Konut piyasasında lüks konutların peynir ekmek gibi satılması, Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Metrekaresi 2 bin 700 dolarlara kadar satılan bu konutlar, daha temeli atılmadan proje aşamasında 800 - 900 bin dolara alıcı buluyor. Bakanlık, fiyatların başını alıp gitmesi üzerine konut üreticilerini vergi takibine aldı.

Buna göre, konut sektöründeki canlanmaya paralel, müteahhitlerin vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirip getirmedikleri gelirler kontrolörleri tarafından incelenecek. Bu kapsamda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Ankara, İstanbul ve İzmir’de son bir yıl içinde 10 ve üzerinde, küçük merkezlerde ise 5 ve üzerinde konut satan kişi ve kuruluşların listesi istendi. Gelen bilgiler Vergi İstihbarat Merkezi’nde hemen değerlendirmeye alınırken, risk analizleri sonucunda konut sektöründe incelenecek kişi ve kuruluşların isimleri de tek tek belirlenmeye başlandı.

Gelirler kontrolörleri, ilk aşamada 2005 programına göre turne denetimi yapılan Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Hatay, Kahramanmaraş, Ordu ve Samsun illerinde sektöre yönelik araştırmalar yaptı. Değerlendirmeler sırasında isimleri belirlenen müteahhit ve inşaat firmaları arasında bu 7 ilde bulunan konut üreten ve satanların kayıtları da incelendi. Bu incelemelere ilişkin raporların yazım işlemleri sürerken, eylül ayı içinde İstanbul ve İzmir grup başkanlıkları eliyle bu iki ildeki büyük konut firmaları ve yap-satçılar da mercek altına alındı. Aynı şekilde merkezde görev yapan gelirler kontrolörleri de Ankara’daki konut hareketlerini denetim kapsamına aldı. Son bir yıl içinde belirlenen limitlerin üzerinde konut satan kişi ve kuruluşların defterleri ile banka hesaplarına da tek tek bakılıyor.

Bu arada gelirler kontrolörleri, denetimler sırasında alıcı ifadelerine de başvurma kararı aldı. Bu doğrultuda, tapu kayıtlarına göre, incelemeye tabi tutulan müteahhit ya da firmalardan konut alan kişi ve kuruluşlara, söz konusu emlakı kaça satın aldığı ve ödemeyi ne şekilde yaptığı tek tek sorulacak. Böylece, emlakın gerçek satış fiyatına ulaşmaya çalışacak olan Maliyeciler, düşük beyanda bulunarak Gelir ya da Kurumlar Vergisi kaçıran konut üreticilerini de ortaya çıkaracak. Aynı şekilde düşük beyanın sebep olacağı tapu harcı kaçağıyla da mücadele edilmiş olacak.

Fiyatlar uçuyor
İstanbul Mashattan: 33 katlı, 10 gökdelenden oluşan projede konutlar 85, 170, 255 ve 340 metrekareden oluşuyor. Konutlar, 199 bin dolar ile 890 bin dolar arasında satılıyor.

İstanbul Almondhill: 7 katlı 22 bloktan oluşuyor. 100 metrekarelik daire 235 bin dolar, 238 metrekarelik normal kat 559 bin 300 dolar, 385 metrekarelik bahçe dubleksi 904 bin 750 dolar.

İstanbul Ataköy Konakları: 170 ile 270 metrekare arasında değişen dairelerin satış fiyatı 234 bin ile 662 bin Euro arasında.

İstanbul My Country: 271 konutun satış fiyatı 279 bin dolar ile 800 bin dolar arasında değişiyor.

İstanbul Blue: 201 villa, 300 bin ile 650 bin dolar arasında.

İstanbul İncity: 322 konutun fiyatları 315 bin dolar ile 800 bin dolar arasında değişiyor.

İstanbul Bis: Fiyatlar, 159 bin dolar ile 359 bin Euro arasında.

Ankara Bilkent ‘Bahçeli’ Evleri: 124 villanın fiyatı 370 ile 500 bin dolar arasında.