Onduline Avrasya'nın Elektrik Üreten Çatısı Yasaya Kilitlendi



Güneş enerjisiyle çatılardan elektrik üreten ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan sistemin bir benzerini geliştiren Onduline Avrasya, sistemi Türkiye'de piyasaya sunmak için yasal altyapının tamamlanmasını bekliyor. Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, "Evin elektriğinin bir kısmını ya da tamamını, çatıya yerleştirdiğimiz güneş kolektörleri aracılığıyla sağlayacağız. Ancak önce bu konuda yasal altyapının hazır olması gerekiyor" dedi. Karahan, konuyla ilgili olarak Enerji Bakanlığı'nın önemli adımlar attığını ve bir yasanın Meclis'e sunulduğunu anlattı.

Sistemin hem inşaat halindeki hem de mevcut projelerde uygulanabileceğini ifade eden Karahan, ciddi bir elektrik üretim kaynağı olan ve ışığı elektrik enerjisine dönüştüren benzer sistemlerin Almanya, ABD, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde çatılarda yoğun olarak kullanıldığını dile getirdi. Karahan, sistemin, güneşin bol olduğu ülkelerde daha fazla avantaj sağladığını, ancak elektrik üretimi için mutlaka çok kuvvetli güneş ışığı gerekmediğini, kapalı veya bulutlu hava ile dolunay ışığının bile elektrik üretimi için yeterli olduğunu ifade etti. Karahan, "Çatıya konulan 25-50 metrekare fotovoltaik kiremitle bir evin aydınlatması için gereken elektriğin tamamı karşılanabiliyor" dedi.
    
Yurtdışında maliyeti 10 bin eurodan başlıyor

Türkiye'de de Avrupa ülkelerinde olduğu gibi güneş ışığından üretilen fazla elektriği genel elektrik şebekesine veren bir sistem geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Karahan, şunları söyledi: "Almanya'da elektrik üreten evlerdeki elektrik sayaçları iki yönlü çalışıyor. Sayaç kullanılan elektriği yazarken, satılan, yani genel elektrik şebekesine aktarılan elektriği de kaydediyor. Siz farkı ödüyorsunuz. Ürettiğiniz kullandığınızdan daha fazlaysa da size bedeli ödeniyor. Türkiye'de de sistemin kurulması ve çalışması için destek gerekiyor."

Karahan, sistemin ilk yatırımı için devlet teşviğinin önemine de işaret ederek, Türkiye'de henüz uygulanmayan bu sistemin benzerinin Almanya'da normal bir villanın çatısında kurulmasının 10-15 bin euro arasında bir maliyet tuttuğunu, sistemin devlet desteği olmadan 10 yılda kendini amorte ettiğini anlattı.

Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, bu yılki ciro hedeflerinin 80 milyon euro olduğunu belirterek, "Bunun yüzde 25'i ihracattan geliyor ve bu oranı eşitlemek istiyoruz. Yılda 20 milyon metrekare çatı kaplama malzemesi üretiyoruz ve 25 ülkeye 10 milyon metrekareye yakın ihracat yapıyoruz" dedi.