Onduline Avrasya'ya EPD Belgesi



80'den fazla ülkede çatı ve cephe kaplama levhaları satışı yapan Fransız Onduline Group'un Türkiye'deki iştiraki Onduline Avrasya, ürettiği ürünlerinin tüketime kadarki tüm çevresel etkilerini ölçtürerek Çevresel Ürün Deklarasyonu – EPD (Environmental Product Declarations) aldı. Türkiye dışında Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerindeki 25 ülkenin bağlı olduğu Onduline Avrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, çevre konusunun Onduline için en temel felsefelerden biri olduğuna dikkat çekerek “EPD belgesi hak kazanan  Onduline Avrasya, ürettiği ürünlerle çevreye saygısını her zaman göstermiştir. Her türlü çevresel ayrıntının incelenip değerlendirilmesi sonucunda almaya hak kazandığımız EPD belgesi Onduline Avrasya’nın çevreye verdiği önemi ortaya koymuştur” dedi. Karahan, çevre başta olmak küresel ısınma ve çevre konularında kendine düşen sorumlulukları da yerine getirmek için büyük gayret gösterdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Çevre dostu, insan sağlığına en az zararlı, enerji verimli teknolojileri bünyesinde barındıran  ‘sürdürülebilir bina’ olarak da tanımlanan Yeşil Bina konsepti uygulamasını ilk defa Onduline Avrasya gerçekleştirdi. Üretimde ise her 1 ton geri dönüştürülmüş atık ile Onduline Avrasya 17 ağacı koruyor ve bunun yanı sıra 90 bin ton su ile 400 litre petrol tasarrufu yapıyor. Her yıl, 30.000 ton selüloz atığın geri dönüşümünü sağlayan Onduline Avrasya, bitümlü çatı kaplama levhaları, bitümlü kiremitler ve oluklu kiremit altlıklarından oluşan malzeme gruplarında  yüzde 50 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyor. Bu uygulama başta olmak üzere tüm ürün grubumuzda çevresel faktörleri gözardı etmeden üretim gerçekleştirerek üzerimize düşün sorumluluğu yerine getiriyoruz. Saydığımız bu örnekler Onduline Avrasya’nın çevre duyarlılığı konusundaki uygulamalarından bazılarıdır. Çevreci yaklaşımlarımız bundan sonra da artarak devam edecektir”.

Onduline Avrasya ve Onduline Group’un Sürdürülebilirlik Projelerinden Sorumlu Koordinatörü Ayşe Miray Şen de sürdürülebilir binaların önemine dikkat çekerek, “Çevre dostu, insan sağlığına en az zararlı, enerji verimli teknolojileri bünyesinde barındıran  ‘sürdürülebilir bina’ olarak da tanımlanan Yeşil Binaların gerçekleşebilmesi için sürdürülebilir inşaat malzemeleri önemli bir yer tutuyor.  EPD’ler de inşaat malzemelerinin sürdürülebilirliği hakkında en detaylı bilgiyi veren belgelerdir. EPD’li ürünlerimizle bu anlamda yeşil bina sektörünün gelişmesine katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.