Onuncu Kalkınma Planı Resmi Gazete'de



Onuncu Kalkınma Planı, Resmi Gazete'de yayımlandı. 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'nın, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, toplumun yüksek refah seviyesine ulaştırma yolunda önemli bir kilometre taşı olacağı belirtiliyor.

Küresel ekonomide geleceğe dönük risklerin ve belirsizliklerin sürdüğü, dünya ekonomisinde değişim ve dönüşümlerin yaşandığı, yeni dengelerin oluştuğu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında güç dengelerinin yeniden şekillendiği bir ortamda hazırlanan planla; yeniden şekillenen dünya ekonomisinde uluslararası işbölümü ve değer zinciri hiyerarşisinde Türkiye’nin konumunun aşamalı olarak üst basamaklara çıkarılması hedefleniyor.

Reel GSYH'nın yıllık ortalama yüzde 5,5 artmasının öngörüldüğü plan dönemi sonunda, cari GSYH'nın 1,3 trilyon dolara, kişi başına gelirin 16 bin dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Plan döneminde ayrıca ihracatın 277 milyar dolara çıkarılması, işsizlik oranının yüzde 7,2'ye düşürülmesi amaçlanıyor.

Bu hedefler doğrultusunda ülkenin büyüme performansının daha yüksek, istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, rekabet gücünün ve toplumun refah seviyesinin artırılması öngörülüyor.