Operacılar-Baleciler Nerede Çalışacak Sanatlarını Nerede Sergileyecekler

Devlet Opera ve Balesi binasının yılan hikáyesi başlıklı yazımda (Hürriyet, 26 Eylül 2006) opera ve bale sanatçılarının zor koşullar altında çalıştıklarını, zaman zaman planlanan, onlara vaat edilen binaların da başkalarına verildiğini gördük. Şimdi de CSO’ya (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) verilen binanın bir bölümünde onlara yer verilmesi, sığıntı gibi bir duruma sokuyor onları.

Konuştuğum bütün operacılar, planların gerçekleşme aşamasında hep unutulduklarını, önce onların arsalarından, binalarından vazgeçildiğini anlattılar. Bu kez de öyle olmuş. Yapılan planların, düzenlemelerin Cumhurbaşkanı başkanlığında kurulan, Milli Komite tarafından onaylanması gerekiyor.

Yeni projeye göre, CSO binasının yanına iki salon daha eklenecek, böylece opera-bale binası sözüm ona yapılmış olacak. Oysa o zaman ne provalar için yer olacak, ne de opera-baleye uygun sahne düzeni.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yapılan planın, araziyi temizlenmiş şekilde Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e teslim etmek amacını güttüğünü bildirdi.

* * *

OPSOD (Opera Solistleri Derneği) ne istiyor? Çok net. Opera ve bale için yapılan planın uygulanmasını, onlara tahsis edilen arsanın geri alınmamasını. Çünkü CSO’nun yanında yapılacak binayı bir aldatmaca, bir kandırmaca olarak görüyorlar.

Mimarlar Odası da bu arazi üstüne CSO yanında Devlet Opera ve Balesi’nin, kendine uygun, sanatçıların, seyircilerin gereksinimlerini karşılayacak, uluslararası standartta bir bina yapılmasının imkánsız olduğunu söylüyor.

Ankara Kongre ve Kültür Merkezi, Opera-Bale Bölümü, Tiyatro Bölümü ve Kongre-Gösteri Merkezi olmak üzere üç bağımsız bölümden oluşmaktadır. Planın yer aldığı kitapçığı incelediğinizde, Türkiye’nin modern bir opera binasına kavuşacağının sevincini yaşayabilirsiniz. Daha doğrusu yaşayabilirdiniz.

Milli Komite’nin üyeleri; siviller, uzmanlar, askerlerden oluşuyor.

1400 seyirci kapasiteli bir opera sahnesi var bu projede. Ancak bu proje gerçekleştirilecekken, Melih Gökçek, 6 alternatif proje sunuyor komiteye. Milli Komite’den onay almayan bu projede, alanı Türk Kültür ve Tarih Parkı yapmak, Orta Asya’dan bugüne kadar tarihimizi bu parkta sergilemek düşünülüyor. Ayrıca bir de Silahlı Kuvvetler Müzesi düşünülüyor.

Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin başkentinin bir Opera ve Bale Binası’nın olmayışı, yalnız opera ve bale sanatçılarını değil, bütün sanatseverleri üzüyor.

* * *

Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığı, projeyi değiştirmeyecek, başkente layık bir opera binası yapacak.