Or-Gi'ye 'Grup' Vetosu



Karadeniz Bölgesi'nde Ordu ve Giresun'a hizmet edecek havaalanının ismi 17 yıl sonra değiştirildi. Ordu ve Giresun'un ilk 2 harflerini alarak havaalanın adını Or-Gi yapan Ulaştırma Bakanlığı, İngilizce'de şarkılı, içkili seks partisi anlamına gelen Orgy sözcüğünü çağrıştıracağı için değiştirdi. Havaalanın yeni adı Ordu-Giresunoldu.

1990'larda "Her ile bir havaalanı" sloganıyla başlayan havaalanı kampanyasına Ordu ve Giresun'dan gelen talepler proje hazırlanmasına neden oldu. Trabzon'da olduğu gibi denizin doldurulmasıyla yapılacak havaalanı Ordu ve Giresun arasına yapılacak ve iki şehre de hizmet edecekti. Ancak ismi konusunda Ordulular Ordu, Giresunlular Giresun ismini isteyince tartışma başladı. Ulaştırma Bakanlığı da, her iki talebi karşılayacak ortak bir isim olarak Ordu'nun ilk 2 harfi Or ile Giresun'un ilk 2 harfi Gi'yi birleştirerek, Or-Gi Havaalanı adını verdi. Böylece tartışmalar da son buldu.

2014'TE HİZMETE GİRECEK

Yıllardır rafta bekleyen Or-Gi Havaalanı Projesi'nin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Yapılan ihaleyi Cengiz-IC İçtaş ortak girişim grubu kazandı. Ordu'ya 19, Giresun'a 25 kilometre mesafedeki Gülyalı bölgesine yapılacak havaalanı, 2014'te hizmete girecek. Tartışmalar nedeniyle adı Or-Gi yapılan havaalanının ismi ihale öncesi Ordu-Giresun Havaalanı olarak değiştirildi. Bu değişikliğin arkasında ise çok ilginç bir tesadüfün yattığı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı, havaalanı isminin uluslararası kaynaklarda yer alacağını belirterek, bu nedenle yanlış anlaşılmasından çekindi. Or-Gi, İngilizce Orgy veya Orgia ile aynı şekilde telaffuz edildiğinden yanlış anlaşılacağı düşünüldü. Orgy veya Orgia, eski Yunanda tanrıların içkili, şarkılı eğlence ve grup seks âlemlerine verilen isimdi. Daha sonraki yıllarda şarkılı, içkili, çılgın seks partileri de orgy olarak isimlendirildi. Or-Gi'nin seks partisi anlamına gelebileceğini düşünen Ulaştırma Bakanlığı, havaalanının ismini Ordu-Giresun Havaalanı olarak değiştirdi. Havaalanlarına verilen yerel isimler uluslararası alanda sorunlara neden oluyor. Türkiye'deki Batman Havaalanı daha önce İngiliz gazeteleri tarafından yarasa adam Betmen'in adı olarak yer almış, "Betmen'in ismini havaalanına verdiler" şeklinde haber yapılmıştı.

Deniz doldurulacak

150 milyon liralık altyapı yatırımı yapılacak havaalanının tamamı denizin doldurulmasıyla inşa edilecek. Havaalanı için 1 milyon 770 bin metrekare deniz doldurulacak. Yılda 2 milyon yolcuya hizmet edecek şekilde 16 bin metrekarelik terminal binası yapılacak havaalanının pist uzunluğu 3 bin metre, genişliği ise 45 metre olacak.