Orman İmarı Şimdilik Torbadan Çıktı



Hükümet, devlete olan borçlarını zamanında ödemeyen kişi ve şirketlere sağladığı ödeme kolaylığını daha da kolaylaştırdı. Yapılandırmaya girdiği halde borçlarını yine aksatanlara ilave kolaylıklar getirildi. Otoban ve köprülerden kaçak geçenler, RTÜK cezaları, askerlik cezaları da af kapsamına alındı. HDP'li Garo Paylan, emekli ikramiyelerinin Hıristiyan ve Musevi vatandaşlara kendi dini bayramlarında ödenmesini, CHP de bin liralık ikramiyenin asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istedi. Bu talepler AKP'li vekillerce reddedildi.

Orman ve boüğaz ayıbı seçime takıldı
Emeklilere dini bayramlarda biner lira ikramiye ödenmesiyle kamuya olan borçlara yeni af getirilmesini öngören torba tasarı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda değiştirilerek kabul edildi. Verilen önergelerle Sözcü’nün gündeme getirdiği ve emekli torbasına konulan ormanlara teknoloji geliştirme bölgeleri kurulmasını öngören madde ise, tepkiler üzerine tasarıdan çıkarıldı. Bu madde daha önce de Meclis'e gelen çeşitli torba tasarıların içine konulmuş, o dönemde de iptal edilmişti. Ayrıca bir başka değişiklikle de İstanbul boğazı ve tarihi yarımadadaki kaçak yapılar imar affı kapsamı dışına çıkarıldı. Bu iki değişikliğin erken seçimlerde yaşanabilecek oy kaybı endişesi nedeniyle torbadan çıkarıldığı belirtiliyor. İşte 119.2 milyar liralık vergi alacağı ile 64.3 milyar liralık sosyal güvenlik primi borçlarına yeni ödeme kolaylığı getiren torbada yapılan kritik değişiklikler:

Bu borçları olanlar kurtuldu
Vergi, sigorta primi, emlak vergisi, çöp vergisi ve trafik cezaları gibi borçların yanı sıra askerlik para cezaları, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre otoban ve köprülerden kaçak geçişlere kesilen para cezaları, RTÜK idari para cezaları da yapılandırma kapsamında olacak. Ayrıca yeni torbada öğrenim katkı kredisi borçları, öğrenim kredisi borçları, ecrimisil borçları, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ödemeleri ve taşınmaz kültür varlıklarını korunmasına ilişkin katkı payı ödemeleri de var.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Özelin borcuna bile af
Tasarıya belediyelerle bunlara bağlı belediye şirket ve kuruluşlarına olan her türlü borçlar da tasarıya eklendi. Bu alacaklar içerisinde belediyelere kaynak suları da dahil kira borçları ile hasılat payları ve kullanım bedellerini ödemeyenlerin birikmiş borçları da yer alıyor. Gece verilen önergelerle esnafın ve şirketlerin devlete olan borçları dışında üst çatı kuruluşları olan TOBB ve TESKOMB'a olan aidat ve benzeri borçları için de ödeme kolaylığı getirildi.