Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'dan İşadamlarına: Hizmetinizdeyiz



İstanbul Sanayi Odası (İSO) heyetini kabul eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, işadamlarının meselelerinin takipçisi olduklarını ifade ederek, ''Bizim hükümet olarak görevimiz sizlerin önünü açmak. Takoz olmak değil'' dedi. Bakan Eroğlu, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) verdiği iftarda da "Şu anda fazla para var, müteahhitler harcama yapmıyor. Müteahhitlerin gece-gündüz çalışması lazım. İlk 6 aydaki harcamalar çok düşük, ödeneklerin en az yüzde 50'sinin ilk 6-7 ayda harcanması lazım'' dedi.

İSO heyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu ziyaret etti. Bakan Eroğlu, bakanlık olarak ve diğer bakanlıkların iş adamlarının hizmetinde olduğunu belirterek, ''Biz sizlerin meselelerinizin takipçisiyiz'' dedi. Türkiye'nin 2023 vizyonunda 500 milyar dolarlık ihracat öngörüldüğünü hatırlatan Eroğlu, bunu da sanayici ve iş adamlarının gerçekleştireceğini kaydetti. Bunu gerçekleştirirken İSO'ya ve üyelerine büyük görevler düştüğünü işaret eden Eroğlu, ''Bizim hükümet olarak öncelikli görevimiz sizlerin önünü açmak'' dedi.

Türkiye'nin Avrupa, Uzakdoğu ve Rusya'dan ayrılan ülkelerle ticari ilişkileri geliştirmesi gerektiğini belirten Eroğlu, ''Üretim ve ihracatın temel mesele olması lazım'' dedi. Bunun gerçekleştirilmesi halinde ihracatın ithalatı karşılama oranının artacağını belirten Eroğlu, iş adamlarından üretim ve ihracata yönelik bazı projeler ortaya koymaları halinde hükümetin bu projelere gereken desteği vereceğini kaydetti. ARGE çalışmalarının da önemini vurgulayan Eroğlu, ARGE konusunda hükümet olarak sanayici ve iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi. Mesleki ve teknik eğitimin çok önemli olduğunu belirten Eroğlu, bu eğitimlere gereken önemin verilmesi halinde yetişmiş ara insan bulmada yaşanan sıkıntıların ortadan kalkacağını anlattı.

Küçük: Türkiye'nin üretim ve ihracat yapısı değişmeli
    
İSO Başkanı Tanıl Küçük de Bakan Eroğlu'na hayırlı olsun dileğinde bulunurken, sanayinin ve ekonominin öncelikli sorunlarına ilişkin hazırladıkları bir çalışmayı sundu. Küçük, son dönemde hükümetin uyguladığı proaktif politikalarla olayların önünde gitme, olaylara yön verme ve olayları kontrol altında tutma gayreti içinde olduğunu söyledi. Özel sektörün geçmiş krizlerden ötürü önemli bir tecrübesi bulunduğunu ve eski hatalarını düzelttiğini belirten Küçük, hep beraber sorunların aşılacağını kaydetti.
Türkiye'nin mutlaka üretim ve ihracat yapısını değiştirmesi gerektiğine değinen Küçük, burada her kesime görev düştüğünü ve sorunların hep birlikte aşılacağını bildirdi.

İNTES iftarında gündem HES'ler, demir-çelik fiyatlarındaki artış ve düşük fiyatlı ihalelerdi



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından Ankara Sheraton Oteli'nde verilen iftara katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, demir-çelik fiyatlarındaki artışların hatırlatılması üzerine bu konuyu ilgili bakanlarla görüştüklerini, Kamu İhale Kanunu'na beklenmedik farkları kombanse edecek bir takım maddeler koymakta fayda olduğunu söyledi. Sektörde bir diğer hususun ihalelerde çıkan düşük fiyatlar olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, ''Neredeyse yüzde 60'a varan tenzilatlarla karşılaşıyoruz. Fakat bu meseleye sizlerin de bakması gerekiyor. Müteahhit firmalar da bir araya gelerek bunları çeki düzen vermesi lazım. Kamu İhale Kanunu'nda da bununla ilgili bazı hususların yeniden ele alınması gerekir diye düşünüyorum. Meclis açıldığında bu konuyu ele alacağız'' diye konuştu.
    
HES'ler olmazsa olmazdır
    
Hidroelektrik Santral (HES) yapımıyla ilgili olur olmaz itirazların yapıldığını anlatan Eroğlu, fakat bu konuda kendilerinde de hata bulunduğunu, kamuoyunu bilinçlendirmede çok geç kaldıklarını kaydetti.
''HES'ler olmazsa olmazdır, HES elektriğin sigortasıdır, HES'ler zararlı değildir, çevreyi tahrip etmez'' diyen Eroğlu, bunun topluma gösterilmesi gerektiğini söyledi. İşin hukuki boyutu da bulunduğunu anlatan Eroğlu, Danıştay Başkanıyla görüştüğünü ve durumu anlattığını belirterek, ''HES'le hiç alakası olmayan kişiler de bir HES için dava açabiliyor. Bu konuda hukuki düzenleme yapılması gerekiyor; ama bu konuda HES yapan firmalardan da bir gayret görmedim'' dedi. Bakan Eroğlu, bugün bütün dünyada hidrolik potansiyelin yüzde 80-85'inin kullanıldığını, Türkiye'de ise 180-200 milyar kwh/yıl olan potansiyelin ancak yüzde 35'inin kullanılabildiğini de dile getirdi.
    
''Para var, ama müteahhitler harcama yapmıyor''
    
2003 yılı başında DSİ Genel Müdürü olduğu zaman projenin çok, paranın ise olmadığını kaydeden Eroğlu, ''Müteahhitler para almak için sıra beklerdi. Şu anda fazla para var, müteahhitler harcama yapmıyor. Müteahhitlerin gece-gündüz çalışması lazım. İlk 6 aydaki harcamalar çok düşük, ödeneklerin en az yüzde 50'sinin ilk 6-7 ayda harcanması lazım'' dedi. Avrupa'da bazı ülkelerde ekonomik sıkıntılar olmasına rağmen Türkiye ekonomisinde büyük bir sıkıntı bulunmadığını dile getiren Veysel Eroğlu, müteahhitlere seslenerek, ''Ortadoğu'daki Arap sermayesi Türkiye'yi emniyetli liman görerek bu tarafa yöneliyor. Sizlerin bunu iyi değerlendirmesi lazım diye düşünüyorum'' diye konuştu.

Şükrü Koçoğlu: Mahkemeler 'çevreciyim' diyenlere daha sempatik bakıyor

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da demir-çelik sektöründe son bir senede Kardemir'de yüzde 45, serbest piyasada ise yüzde 48 fiyat artışı yaşandığına dikkat çekti. Sektörün ikinci sıkıntısının düşük teklifler olduğunu kaydeden Koçoğlu, maliyetin altında fiyatlar verilerek iş alındığını söyledi. Koçoğlu, ''Bu nereye kadar gidebilir, doğrunun etrafında buluşmamız lazım. Bu konuda bir şeyler yapılması gerekiyor'' diye konuştu.
HES'lerin de büyük sorun olduğunu ve bu konuda fazla bir yol alınmadığını anlatan Şükrü Koçoğlu, mahkemelerin 'çevreciyim' diyenlere daha sempatik baktığını, HES yapanları da 'canavar gibi' gördüğünü ileri sürdü.