Ormanı Yangından Geniş Yapraklı Ağaçlar Koruyacak



Çevre ve Orman Bakanlığı, yaz aylarının korkulu rüyası orman yangınlarına karşı dirençli ağaçlarla önlem alıyor. Yangın riski yüksek, yerleşim bölgelerine yakın yerler ile yol kenarlarına incir, badem, kestane, taflan, defne, kızılcık gibi geniş yapraklı fidanlar dikiliyor.

Orman Genel Müdürlüğü, yangında çok çabuk alev alan çam ağaçları yerine bölge müdürlüklerine yapraklı türlerden oluşan karışık ormanların oluşturulması talimatı verdi. Yangınların büyük çoğunluğunun yol kenarları ile yerleşim bölgelerine yakın yerlerde başlaması sebebiyle bu alanlara yangına direnç gösteren fidanlar dikilmesi istendi. Müdürlükler de çam reçineli ağaçların yerine kayın, gürgen, dişbudak, ıhlamur, meşe, ahlat, alıç, yabani erik, kavak, üvez, şimşir, orman gülü, yabani fındık, mürver, karayemiş gibi ibreli ve yapraklı ağaçlar dikmeye başladı. Uygulama ile ormanlarda yangına karşı direncin yanı sıra tür zenginliği ve yabani hayvanların yararlanacağı besinler de üretilmiş olacak. Genel müdürlük fidan dikimi konusunda bir sayı ya da alan sınırlaması getirmedi. İhtiyaç doğrultusunda istenildiği kadar fidan dikimine izin verdi. Ancak sezon bittikten sonra dikilen fidan sayısının bakanlığa bildirmesini istedi.

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, bakanlıktan gelen talimat doğrultusunda fidan dikim çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Öncelikle geçiş güzergâhları ve yerleşim birimlerine yakın alanların ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: "Yıllarca tomruk ve odun için çam ağaçlarına önem verdik. Oysa yangında en çabuk yanan ağaçlar çam ağaçları. Halbuki meyve veren geniş yapraklı ağaçlar yangınlarda birer kalkan görevi yapıyor. Üstelik bunların meyvelerinden hem insanlar hem de yabani hayvanlar yararlanıyor. Ekolojik sistemde de tür zenginliği sağlıyor."