Örnek Kent İzmir



İzmir’i "Kültür, Sanat ve Tasarım Metropolü" yapmak hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İzmir Kültür Çalıştayı"nda bir araya gelen 106 kültür ve sanat adamı, kentin kültür seferberliği için öncelikleri ve uzun vadeli projeleri tespit etti. Katılımcılar, İzmir Kültür Çalıştayı’nın Türkiye’deki tüm yerel yönetimlere örnek bir çalışma olduğunu dile getirdi. Katılımcılar, "İzmir üzerine söylenecek lafı olan" 106 kişiyi başarıyla bir araya getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutlayarak bir yerel yönetimin kültür-sanatı öncelik sıralamasında en tepeye yerleştirmesini sevindirici bulduklarını söylediler. Çalıştay’ı bir "çağ atlama yarışı" olarak tanımlayan katılımcılar, İzmir’in elindeki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek oluşturulacak yol haritası ile dünyanın önemli kültür başkentlerinden biri olabileceğini görüşünde birleşti.

Yükselen bir değer

Nuri Çolakoğlu (Gazeteci/Televizyoncu): Kültür Çalıştayı, çok zamandır yapılması gereken ve her yerel yönetimin yapması gereken bir şey. Çünkü kültür, günümüz dünyasında yükselen bir değer. Kültür açısından kendi yerel birimini iyi bir şekilde konumlandırmak, doğru politikalar oluşturmak, kentte yaşayanları seferber etmek için doğru saptamalar gerekli. Bu tutulan yol, en doğru yol. İzmir’e ciddi artılar getireceğini, Akdeniz coğrafyasında önemli bir yere oturacağını düşünüyorum.

Türkiye'ye yayılmalı

Süher Pekinel (Piyano sanatçısı): Çok anlamlı, etkili çalışma. İzmir için çok önemli. Keşke daha önce olabilseydi. İleriye dönük güzel bir vizyonun gelişebilmesi, onu tanımlanması, yeni bir platform yaratılması için son derece önemli. Bunun daha sonra tüm Türkiye’ye yayılması, bence İzmir’in öncülüğünü devam edecek.

10 senenin vizyonu

Görgün Taner (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdürü): İzmir’in önümüzdeki 10 senenin vizyonunu ortaya koyması, kültür sanat alanında ülke çapındaki önemli aktörleri buraya çağırıp bu vizyonunu içine dolduracak görüş ve düşünceleri paylaşılması Çok önemli. İzmir’in sanat alanında kendini farklılaştıracak bir disiplin bulup dünya arenasına çıkması lazım.

Suat Çağlayan (Kültür Eski Bakanı): Bir Kültür Çalıştayı düzenlemek, devrim niteliğinde bir çalışma. Bunu büyük bir birikimin doğum zamanı olarak kabul ediyorum. İzmir ve Ege Bölgesi için kültür politikalarının oluşumu, sürecinin başlatılması anlamına geliyor. Başkan İzmir’i marka yapacak bir iki özelliği öne çıkararak, bunları halkla buluşturarak, halkın katılımını sağlayarak dünyaya sunmak istiyor. Kocaoğlu ikinci döneminde kültür sanatı öne almış. Bu İzmir için bir çağ atlatma yarışı ve çalışmasıdır.

Semih Kaplanoğlu (Yönetmen): Kültür Çalıştayı’ndan etkilenmemek mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’in gelecek yıllardaki kültür sanat haritasını oluşturması ve bunu konunun uzmanları ile bir araya gelerek tartışmasını, değerli ve önemli buluyorum. Ben hep İzmir’in kültür sanat anlamında çok fazla potansiyeli olduğunu ancak gündeme ve hayata geçirilmediğini düşünen biriyim. Hayatımın 22 senesi İzmir’de geçti. Umarım uluslararası anlamda önemli bir kent haline gelebilir. İzmir’in kendi iç yapısındaki bir tür enerjisiz hale dönüşmüş durumu, artık daha enerjik hale getirmeyi ummalıyız. Geçmişte İzmir halkı, kültür sanat aktivitelerine ilgisiz kaldı.

Prof. Dr. Engin Geçtan (Psikiyatrist/Yazar): Bu çalıştayı çok önemli buldum. Eski bir İzmirliyim. Bir kentin kültürel kimliğini bulması, araması, çok önemli bir süreç. O sürecin bir parçası olduğum için çok memnunum.  İçi nasıl doldurulur, zaman içinde belli olacak. İzmir’in sosyal dokusunda bu konuda bir boşluk var gibi. Niçin İzmir bünyesinde nitelikli insan yetiştiriyor ama bünyesinde tutamıyor? Bu sorunun cevabının telafi edilmesi beklentisi ile geldim.