Orta Anadolu Kalkınma Planı Hazır



Yozgat, Sivas, Kayseri illerini kapsayan Orta Anadolu bölümünün sanayi, ticaret, maden, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında önemli potansiyeller taşıdığı, yenilebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak öne çıkan jeotermal enerji kaynakları açısından da oldukça zengin olduğu belirtildi.

Yozgat, Sivas ve Kayseri illerinin oluşturduğu Orta Anadolu Kalkınma Birliği (ORAN), bölgenin kalkınmasına yönelik 2013 yılına kadar yapılabilecek çalışmaları kapsayan bir plan hazırlayarak, yayımladı.

Yapılan mevcut durum analizi değerlendirmesi sonucunda bölgenin sanayi, ticaret, maden, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında önemli potansiyeller taşıdığı, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak öne çıkan jeotermal enerji kaynakları açısından da oldukça zengin olduğu vurgulanan planda, ''Kayseri, Sivas ve Yozgat illeri, bahsedilen potansiyeller nedeniyle önemli sektörel merkezler olarak bölgenin odak noktalarını oluşturmaktadırlar'' denildi.

Planda, üç ilin mevcut potansiyelleri şöyle özetlendi:

''Mevcut verilere göre, Kayseri ilinin sanayi, ticaret, turizm, tarım ve hayvancılık sektörlerinde önemli potansiyeller taşıdığı görülmektedir. Bu sektörler önemli çekim merkezleri ve odak noktaları oluşturacak niteliktedir. Bölge planı kapsamında Kayseri'de mevcut sanayi, ticaret, tarım ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi öngörülmüştür. Özellikle bu sektörlerdeki talep ve ihtiyaçlara hızlı ve dinamik bir şekilde cevap verebilecek uygulanabilir bir plan hazırlamak hedeflenmektedir.

Yozgat'ta maden, tarım ve hayvancılık sektörünün taşıdığı potansiyelleri değerlendirmek, turizm potansiyelini aktif hale geçirmek, jeotermal enerji ile rüzgar enerjisi kaynaklarının kullanım alanlarını genişletmek ve bölgenin gücünü öne çıkaracak projeleri yönlendirmek üzere gelişme hedeflenmektedir.

Sivas'ta ise tarım, hayvancılık, turizm ve maden sektörleri öne çıkmaktadır. Yine plan kapsamında taşıdıkları mevcut ve atıl potansiyellerle ön plana çıkan bu alanlarda gelişme öngörülerek, bu sektörlerin bölge ve ülke için önemli sektörel merkezler olarak öne çıkarılması hedeflenmiştir.''

''Bölgede ulaşım ve yatırımlar''

Yozgat, Sivas ve Kayseri illeri ile diğer bölgeler arasındaki bağlantıyı sağlayan temel bileşenlerden olan demiryolu ve karayolu ulaşımının bölgenin gelişmesinde büyük payı olduğu vurgulanarak, ''Hızlı Tren'' projesinin ilk etabını oluşturan Ankara-Yozgat-Sivas arası demiryolu hattının Yerköy-Sorgun-Sivas kısmında altyapı ve inşaat çalışmalarının devam ettiği kaydedilerek, şu bilgilere yer verildi:

''Proje, tamamlandığında bölgenin kalkınması adına geleceğe yönelik önemli bir potansiyeli açığa çıkarmış olacak ve demiryolu güzergahında bulunan il, ilçe ve çevrelerinde büyük oranda ekonomik ve sosyal değişim yaratacaktır. Diğer taraftan, Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün yatırım programları arasında yer alan Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesinin Yerköy-Kayseri etabı da proje aşamasındadır. Güzergahta yer alan hızlı tren projesi tamamlandığında, Ankara-Kayseri arasında 6 saat olan seyahat süresi 2 saate inecektir. Erişim süresinin hissedilir ölçüde kısalması bölgenin çevresiyle olan etkileşimini güçlendirerek önemini artıracaktır.''

Kayseri'nin konumu itibariyle karayolu ve demiryolu aksları, havayolu ulaşım imkanları ile önemli bir lojistik merkez olduğuna işaret edilerek, bu durumun Kayseri'nin ticaret ve sanayi alanında gelişme eğilimleri göstermesinde oldukça önemli bir etken olduğunun altı çizildi. Kayseri kent merkezinde kalması nedeniyle gücünü yitiren yük garının yerine, etkin bir karayolu?demiryolu ağı bulunan bir alanda ve yük?lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte yeniden yapılandırılması amacıyla Boğazköy'de önemli bir çekim merkezi olacak lojistik köy kurulduğu, gelecekte, demiryolu ve karayolu yük taşımacılığının bu merkezden yapılarak ülkenin doğu ile batısı arasında bir yük köprüsü olacacağı ifade edildi.

Bölgenin önemli odak noktalarından biri olarak öngörülen lojistik köyün kurulduğu alan ve çevresine çekeceği yatırımlar ile de bir çok açıdan bölge ekonomisini harekete geçireceği anlatılarak, ''Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde yer alan gelişme süreci devam eden OSB'ler ve inşaatı devam eden OSB'ler bölgenin önemli çekim merkezleri olarak öne çıkmaktadır. Kayseri'de aktif olarak çalışan 3 adet, Sivas'ta mevcutta 1 adet, kurulma aşamasında olan ve altyapı inşaatı devam eden 3 adet, Yozgat'ta ise 2 adet OSB bulunmaktadır. Bu nedenle bölgenin sanayi alanında önemli bir sektörel merkez olması söz konusudur'' görüşüne yer verildi.