Orta Hasarlı Binaya Hizmet Yok

Sakarya’da bulunan 4 bin 282 orta hasarlı binanın elektrik, su, telefon ve doğalgazı bugünden itibaren kesiliyor. Sakarya Valisi Nuri Okutan, valilikte düzenlediği basın toplantısında, kentteki orta hasarlı binalarla ilgili onarım ve yıkım konusundaki çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını söyledi.

Bu binalarla ilgili alım-satım yapılmaması için tapularına şerh hükmü koyma kararı aldıklarını kaydeden Okutan, binaların daha önceden evsahipleri tarafından boya ve badana yapılarak sağlam bina gibi kiralandığını ve satıldığını kaydetti.

‘Oturulamayacak binaya hizmet de götürülemez’
Tapu müdürlükleri ve yerel yönetimlerle kapsamlı bir çalışma yürüterek konunun kesin çözümü için çalışmaya başladıklarını belirten Okutan, “Bakanlık tarafından bu binaların onarımı için tanınan süre doldu. Buna göre zaten bu binalarda oturmak kanunen yasak. Depremden hemen sonra çıkartılmış bir Bakanlar Kurulu kararı var. Dolayısıyla buralarda iskan yapılması ve oturulması mümkün değil. Oturulamayacağı için de kamu hizmeti götürülmesi mümkün değil” dedi.

Krediyle onarılamayan binalar ağır hasarlı sayılacak
Tekrar belirleme yapılması için 2 yol bulunduğunu ifade eden Okutan, birincisinin evsahibinin başvurusu sonucu mahkeme kararıyla ikincisinin de ilgili mühendislerin hazırlayacağı projelerin onayıyla olabileceğini kaydetti.

Bu biçimde binalarda oturulmasının mümkün olmadığını vurgulayan Okutan, “Bu iki şart yerine gelmezse biz bu binalarda kamu hizmeti kesimi yapmak zorundayız. Bakanlık bu binalardaki onarım süresini uzatsa dahi, bugünden itibaren toplu halde orta hasarlı binalardaki kamu hizmeti kesimine başlıyoruz” dedi.

Orta hasarlı binalar için uzatılacak olan sürenin de yalnızca bakanlık tarafından sağlanan 7 bin YTL’lik bir kredi avantajı olduğunu belirten Okutan, bu kredilerle onarılmadığı belirlenen binaların da valilik tarafından ağır hasarlı bina statüsüne alınacağını vurguladı.

Binaların yarısında öğrenciler oturuyor
Sakarya’da 4 bin 482 orta hasarlı bina olduğu belirten Okutan, “Tahminlerimiz bu binaların 3’te 2’sinde oturulduğu yönünde. Yine tahminlerimize göre bu binaların yarısından çoğunda üniversite öğrencileri oturuyor” diye konuştu.

Okutan, orta hasarlı binalardaki kamu hizmeti kesiminin SEDAŞ, ADASU, Türk Telekom ve AGDAŞ ekipleri tarafından gerçekleştirileceğinide sözlerine ekledi.