Ortaçağ Anadolusu'na Çapraz Bakışlar'da Kariye Camii'ndeki Mozaik ve Freskleri "Gösterme Biçimleri"




Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün (IFEA) Fransız Kültür Merkezi ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) işbirliği ile 2003 yılından bu yana düzenlediği "Bizans Uygarlığına Çapraz Bakışlar" konferans dizisi, yeni sezonla birlikte ilgi alanını genişleterek "Ortaçağ Anadolusu'na Çapraz Bakışlar" adını alıyor.

"Ortaçağ Anadolusu'na Çapraz Bakışlar" konferanslarının ikincisinin konuğu Prof. Pierre Chuvin. Prof. Chuvin, konferansta Kariye Camii'ndeki mozaik ve freskleri "gösterme biçimleri" üzerine odaklanacak.


Prof. Pierre Chuvin
Paris 10- Nanterre Üniversitesi'nde Yunan dili ve Edebiyatı Bölümü'nde ders veren Chuvin, Taşkent'teki Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü'nün ilk müdürü (1993-1998). Chuvin, 2003'ten bu yana da İstanbul'daki Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün müdürlüğünü yapıyor. İlk Bizans Dönemi (İ .S. V. ve VI. Yüzyıllar) şiirlerini yorumlayıp, çevirisini yaptı.

Chuvin, Anadolu efsanelerine geniş yer ayıran Panopolis'li Nonnos'un devasa Diyonizos Destanını çeviren ve yorumlayanlardan birisi olarak da biliniyor. Mabeynci Pavlos'un Ayasofya Betimi üzerine çalıştı. Diğer yayınları Yunan mitolojisi (Herakles'e ait efsaneler) ve dini üzerinedir (Chronique des derniers païens, Son putperestlerin vakayinameleri). Chuvin, birçok Türk şiirini de Fransızca'ya kazandırdı.