Ortadoğulu'nun Yeni Tatil Mekânı Mersin Oldu



Mersin'e geçen yıl Ortadoğu'dan 100 bin turist geldiğini belirten Forum Mersin AVM Genel Müdürü Erol, 'Tur operatörleriyle anlaşarak bu sayıyı artıracağız' dedi.

Ortadoğulu turisti Mersin’e çekme çalışmaları kapsamında, Suriye, Lübnan ve Ürdün’den 170 tur operatörü gelecek. Tur operatörlerine yönelik tanıtım ve bilgilendirme çalışması düzenlenecek. Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Adem Erol, kentin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlama gayretinde olduklarını belirterek, bu kapsamda sanattan spora çeşitli branşlarda etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Mersin’i geçen yıl Ortadoğu’dan 100 bine yakın turistin ziyaret ettiğine dikkat çeken Erol, “100 bin kişiden her birinin 100 dolar harcayacağı düşünülürse, ortaya ciddi rakamlar çıkıyor. 2007’den sonra Ortadoğu’dan, özellikle Suriye’den Mersin’e ciddi oranda turist gelmeye başladı. 2008’de yüzde 30, geçen yıl ise yüzde 80’lere varan artış yaşandı. Özellikle vize uygulamasının kalkmasıyla bu oranın daha da yukarılara çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Alışveriş yapıyorlar

Forum’un kent ve bölge halkının yanı sıra Ortadoğu’dan gelen turistlerin de önemli uğrak yerlerinden biri olduğunu ifade eden Erol, bu konuda da çalışma yaptıklarını ifade etti. Bu kapsamda öncelikle 74 tur operatörüne yönelik bilgilendirme ve tanıtım çalışması yaptıklarını anlatan Erol, önümüzdeki günlerde Suriye, Lübnan ve Ürdün’den gelecek 170 tur operatörüne yönelik aynı çalışmayı gerçekleştireceklerini kaydetti. Erol, şöyle devam etti: “Turizm alanında Ortadoğu’dan Türkiye’ye ciddi bir açlık var. Bu talebin iyi değerlendirilmesi lazım. Mersin bu konuda önemli bir paya sahip. Kentimizde son yıllarda turizm sektöründe ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Ortadoğu’dan gelen turistler için Gaziantep, İskenderun, Hatay yakınlığı nedeniyle tercih ediliyor. Ancak Mersin tatil bölgesi olarak kabul görmeye başladı. Turistin kente gelmesi sadece alışverişe değil konaklama, hizmet ve diğer sektörlere de canlılık kazandıracak.” Kente gelen turist sayısındaki artışın sektöre ivme kazandıracağına işaret eden Adem Erol, buna paralel olarak Mersin’deki turizm yatırımlarının da artması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘Feribot seferleri tekrar başlamalı’

Erol, 2006’da uygulamaya konulan, ancak yolcu yetersizliği nedeniyle bir yıl sonra kaldırılan Mersin-Lazkiye arası feribot seferlerinin en kısa sürede yeniden başlatılması gerektiğini söyledi. Bunun kente gelecek turist sayısında önemli artış ve ciddi oranda gelir getireceğini belirten genel müdür Adem Erol, “Özel otomobilleri veya otobüslerle kentimize gelen turistler güzergah  boyunca harcama yapıyor. Dolayısıyla kentimize geldiğinde harcamasında kısıtlamaya gidebiliyor. Ancak, feribotla direk kente gelen turist daha çok gelir bırakabiliyor” açıklamasında bulundu.  (aa)