''Ortak Akıl ve Enerjiyle Bu Potansiyel Harekete Geçirilmelidir''



Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin sıçrama öncesindeki bir kent görünümünde olduğunu söyledi. Kentin kabuğunu kıracağını ve gelişeceğini ifade eden Engin, yapılan bir araştırmaya göre, Çanakkale'nin, kişi başına düşen 14 bin 186 TL ile Türkiye'nin en zengin 23. ili olduğunu bildirdi.

Çanakkale'nin, Türkiye'nin en yaşanılabilir 20'inci ili olduğunu, kent hayatı kalitesi sıralamasında da ilk 10'da bulunduğunu belirten Engin, ilin eğitimli iş gücü potansiyelinin de üst sıralarda yer aldığını kaydetti.

Maden ve tabiat zenginlikleriyle dolu olan Çanakkale'nin yatırım konusunda İstanbul'a oranla daha avantajlı olduğuna işaret eden Engin, şöyle konuştu:

''Çünkü İstanbul'un üç katı uzunluğunda boğazı var ve kıyıları İstanbul gibi yağmalanmamış durumda. Bu anlamda yatırım için gerçekten bakir kalmış bir kent. Her şeyi mevcut. Yapılacak olan ortak akıl ve enerjiyle bu potansiyel harekete geçirilmelidir.

Tabi bir ivme yaşandığını hep birlikte görüyoruz. Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü anma etkinlikleri için Çanakkale 2015 Ajansı kurulmakta. Troya Müzesi'nin projesi kabul edildi, ihale aşamasında. Çanakkale otoyolları yapılacak. Kınalı- Gelibolu Otoyol Projesi'ne yakında başlanıyor. Daha da önemlisi Gelibolu -Lapseki Boğaz Köprüsü geçişi ve Lapseki - Çan - Yenice'ye bağlanan otoyol projesi kentin ivme kazanmasına büyük katkı yapacaktır.''

Bülend Engin, Çanakkale için master plan yapılmasının da şart olduğunu ifade etti.

Yapılacak plan dahilinde turizm yatırımları, ulaşım alternatifleri, kruvaziyer rıhtımı gibi projelerin gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden Engin, Çanakkale'de ayrıca endüstri bölgesi ile serbest ticaret bölgesi kurulması gerektiğini bildirdi.

Bandırma-Çanakkale-İzmir demiryolu ağının hızla planlanarak yatırımın başlatılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Engin, ''Çocuklarımıza daha güzel bir Çanakkale borcumuzdur'' diye konuştu.