Ortaköy'de Yanan Okul, Otel Olacak!



Ortaköy'de 2002'de şüpheli şekilde yanan ve uzun yıllar Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'na ev sahipliği yapan 119 yıllık Naime Sultan Yalısı ile 1971'den beri İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'nü ağırlayan 150 yıllık Hatice Sultan Yalısı'nın arazileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca turizme açıyor.

İhale yoluyla satılacak
Bedrettin Dalan döneminde turizm alanı yapılan ve yangın sonrası İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararlarına rağmen, otopark olarak kullanılan okul ile bakanlık tarafından turizm alanı ilan etme çalışmaları sürdürülen İYİK'nin üzerinde bulunduğu toplam 7 bin 907 metrekarelik arazi, önümüzdeki aylarda ihale yoluyla satışa çıkacak.

Değer biçilemiyor
Emlak kayıtlarında metrekaresi 468,7 YTL, toplam değeri 3 milyon 706 bin 145 YTL olarak görülen arazilere uzmanlar değer biçemiyor. Uzmanlara göre, Boğaz Köprüsü'nün hemen altında ve denize sıfır konumda bulunan arazi çok değerli, 2 yalı da 1. derece tarihi eser niteliği taşıyor.

Özel İdare'ye ait olan arazilere otel yapılacağı, bununla ilgili düzenleme çalışmasının sürdüğü öğrenildi. Yüzme ihtisas Kulübü'ne de, araziyi 8 Haziran 2006'ya kadar boşaltması için tebligat gönderildi.

Boşaltma işleminin ardından, imar planında spor alanı olan arazi turizm alanı haline getirilecek. Düzenlemenin, Başbakan Erdoğan'ın özel talimatıyla gerçekleştirildiği iddia edilirken, İstanbul'a çeşitli yatırımlar yapmak için gelen Dubaililer'in de bölge ile yakından ilgilendiği bildiriliyor.

CHP: Peşkeş çekiliyor
Konuyu Meclis'e taşımaya hazırlanan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, çalışmalardan Büyükşehir Belediyesi'nin haberi olmadığını iddia ederek 'Vali, Yüzme İhtisas Kulübü'nün oradan çıkması halinde, yeni yerindeki havuzu kendisinin yaptıracağını söylüyor. Bunun bedeli 5 milyon dolar. Burası Boğazın en güzel yeri ve birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor' dedi.