Ortodoks Şapeli Kütüphane Oldu



Balıkesir'in Avvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda, restore ettirilen eski bir Ortodoks şapelinde kütüphane açıldı.

Coca-Cola İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent'in babası Büyükelçi Necdet Kent'in adı verilen kütüphanenin açılış törenine Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un yanı sıra Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Yunanistan'ın Midilli Adası Valisi Pavlos Vogiatzis de katıldı.

'Ayvalık'a hasret yaşadım'
Necdet Kent'in Ayvalık'a ilk 1949'da damat olarak geldiğini belirten Kent, babasının diplomat olması nedeniyle hep Ayvalık hasretiyle yaşadığını kaydetti. Kent şunları söyledi:

"Önce rahmetli babamın, ardından da kendi üstlendiğim görevler sebebiyle hayatımın çok büyük bir kısmı hep yurt dışında, evimizin, dostlarımızın, komşularımızın özlemiyle geçmiştir. Buraya geldiğimiz her fırsatta için için soluduğumuz havanın, zeytinin, balığın, denizin kokusu, Ege'nin kokusu bizleri bu hayata ve topraklara hep bağlı kılmıştır."

Rahmi Koç, Muhtar Kent'in, bir kilise restore edip babasının kitaplarını içine koymak istediğini, ancak bu konuda müsaade alamadığını ifade etti.
Koç, "Bundan bana bahsetti. Bu şekilde bir taşla üç kuş vurmuş olduk. Muhtar Kent'in arzusunu yerine getirdik ve babasından kalma kitapları buraya koyduk. Sevdiğimiz ve saydığımız büyüğümüz Necdet Kent'in ismini yaşattık ve de Türkiye'de güzel bir eski eseri restore ettik" diye konuştu.

Edremitli iki keşiş tarafından Cunda Adası'nın girişine kurulan bir şapelin restore ettirilmesiyle oluşturulan kütüphanede, kültürel mirası yansıtan eski eserlerin yanı sıra Necdet Kent'e ait koleksiyon da sergileniyor.