Örtünün Altından Tazminat Çıktı



İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, Aziz Kocaoğlu’nun, İEÜ’nün Güzelbahçe Kampusü için, "Örtünün altında 1.5 katrilyon liralık rant var" iddiası üzerine açtığı davayı kazandı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Güzelbahçe’de yeni kampus kurmak istedi. Ancak Büyükşehir Belediyesi, Nazım İmar Planı’nda, üniversite yerleşkesi yapılacak bölgeyi "korunacak tarımsal alan" olarak ilan etti. Bunun üzerine İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş’la Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında tartışma yaşandı. Demirtaş, Kocaoğlu’nun, "Örtünün altında 1.5 katrilyon liralık rant var" şeklindeki sözleri üzerine yargıya başvurdu. İzmir 6’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava önceki gün sonuçlandı. Mahkeme, Kocaoğlu’nu 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti. Demirtaş, "Hukuk galip geldi. Örtünün altından sadece Kocaoğlu’nun hakaretleri çıktı" diye konuştu.

"Temyize başvuracağız"

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Sevil Cengiz, "Kocaoğlu’nun, davacı Ekrem Demirtaş’ın kişiliğine yönelik saldırıda bulunmadığını belirttik. Böyle bir niyeti olsaydı basın toplantısı düzenlerdi ve öyle duyururdu şeklinde beyanımız oldu. Şimdi bunları temyiz merciine ileteceğiz" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) yönetimi, Balçova’daki kampusün talebe yanıt veremediği gerekçesiyle Güzelbahçe’de yeni yerleşke kurmak için 2005’te çalışmalara başlamıştı. İlgili kurumlardan izinler alındıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulmuştu. Ancak Büyükşehir Belediyesi, 1/25 binlik İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nda, Yaka Mahallesi Acemdere Mevkii’ndeki söz konusu alanı "doğal karakteri korunacak alan, ağaçlandırılacak alan ve tarımsal niteliği korunacak alan" olarak ilan etmişti.

Bunun üzerine İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş’la Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında tartışmalar yaşanmıştı. Demirtaş, Kocaoğlu’nun, "1.5 milyon TL’lik (1.5 katrilyon) rant sağlanacak" iddiası üzerine yargıya başvurmuştu. Ekrem Demirtaş, İzmir 6’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, 19 Eylül 2008’de açtığı davada, Aziz Kocaoğlu’dan, İEÜ’ye bağışlanmak üzere 10 bin TL manevi tazminat talep etmişti. Demirtaş, davanın sonuçlandığını, mahkemenin, 9 Şubat 2009’da verdiği kararla Kocaoğlu’nu 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum ettiğini açıkladı.

"Binlerce genci mağdur etti"

İlgili tüm kurumların verdiği izinlere karşılık, Kocaoğlu’nun kendi hırsıyla üniversiteye engel olduğunu öne süren Ekrem Demirtaş, "Aziz Kocaoğlu, 10 bin öğrencinin okuyacağı kampus alanına engel olarak dünyada eşi benzeri olmayan bir belediyecilik anlayışıyla binlerce genci ve ailelerini mağdur etti. Hiçbir geçerliliği olmayan bu gerekçeye karşı yaptığımız haklı itirazlarımız hakarete varan ifadelerle karşılaştı" dedi. Kocaoğlu’nun suni bir örtü tartışması yaratarak hem kendisini hem de gerçekleri bu örtünün altına sakladığını savunan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu dönemde Aziz Kocaoğlu, 'Bizim başkanlığımızdaki Büyükşehir Belediyesi kimseye imar yetkisini, gücünü kullanarak ulufe dağıtmaz ve dağıtmayacak', 'İstediği rantı açıklasın', 'Yapacağı işte harcayabileceği parayı göstersin, projelerini ortaya koysun ve bunu belediyenin verdiği okulda yapmasın', 'İstediği rantların toplamını ben söylüyorum, 1 katrilyonla 1.5 katrilyon arasında', 'Oraya götüreceğim altyapı maliyetiyle ben kent dönüşümü yaparım. Özel şahsa harcayamam', 'Orada benzinlik var, alışveriş merkezi var. Villa var, var oğlu var. 150 dönümünde de arazi var. Bana üniversiteyi şemsiye olarak kullanıp gelmeyecek' gibi ifadelerle şahsıma eleştirinin ötesinde ifadelerle saldırarak, kamuoyunda üniversiteyle haksız çıkar elde etmeye çalışan bir kişi gibi göstermeye çalıştı. Üç yıldır medyada bu konuyla ilgili olarak, 'Genelin menfaatine varız ama kentin rantını kişilere, gruplara kullandırmayız', 'Üniversite kurma örtüsünü kaldırmıyorum' gibi yakışıksız ifadeler kullanmıştı. Bütün hayatını kamuoyunun önünde yaşamış, hiçbir gizli iş yapmamış ve ömrünü İzmir’e adamış biri olarak bu hakaretlere seyirci kalamazdım."

Kocaoğlu’nun üniversiteyle ilgili olarak suni tartışma ortamı yaratmasından bu yana kamuoyunu devamlı olarak bir 'örtü' söylemiyle meşgul ettiğini sözlerine ekleyen Ekrem Demirtaş, şöyle devam etti: "Aziz Kocaoğlu’na devamlı olarak, 'Örtünün altında ne var, açıkla' dedim. Ama hiçbir açıklama yapamadı. Bunun yerine, yalan yanlış, hakaret dolu ifadelerle beni karalamaya çalıştı. Ama sonuçta hukuk galip geldi. Örtünün altından sadece Kocaoğlu’nun hakaretleri çıktı. Mahkemeye başvuru dilekçemde de belirttiğim gibi, tazminatı alır almaz İEÜ’ye bağışlayacağım."

Hukuki süreç devam ediyor

Başkan Aziz Kocaoğlu ise hukuki sürecin henüz sona ermediğini söyledi. Kocaoğlu, İzmir 6’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tazminat kararının temyizi için Yargıtay’a başvuracaklarını belirtti. Bu arada Aziz Kocaoğlu, İİEÜ’nün yeni kampus kurmayı planladığı alandaki arsasını bu amaçla satan CHP’li Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran’ın da aralarında bulunduğu sanıkların tutuklandığı Sarmaşık Operasyonu kapsamında, bir süre önce, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’e ifade vermişti. Kocaoğlu, Avkıran’ın destek verdiği, kendisinin ise karşı çıktığı konuyla ilgili olarak bildiklerini anlatmış, Gök’e bir dosya da vermişti.