OSB Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik



İlave alan yer seçimi talebinde bulunan organize sanayi bölgelerinin (OSB) bu taleplerinin değerlendirmeye alınabilmesi için, söz konusu OSB'nin toplam sanayi parsellerinde üretim ve inşaata başlanma oranı yüzde 75'ten yüzde 90'a çıkarıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ''Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, eski yönetmelikteki ''yeni bir OSB yer seçimi ve ilave alan yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için il genelindeki ihtisas OSB'ler hariç, diğer OSB'lerde bulunan toplam sanayi parsellerinin en az yüzde 75'inde üretim veya inşaata başlanmış olması şartı, ilave alan yer seçimi için yüzde 90'a'' çıkarıldı. Yeni bir OSB yer seçimi için ise yüzde 75'lik üretim ve inşaata başlanmış olması şartı aynı kaldı.

Bakanlık, ayrıca, Müteşebbis heyet ve genel kurula ''OSB'nin, Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetici şirketlerine, ar-ge ve inovasyon merkez veya enstitü olarak faaliyette bulunmak amacıyla kurulan şirketlere, lojistik ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmetlerinden yararlanabileceği diğer şirketlere iştirak etmesine karar verme ve bu konuda prensipleri belirleme'' yetkisi verdi.

Bakanlık, yakıcı maddelerin üretildiği ve dolumunun yapıldığı tesisleri karma OSB'lerde kurulamayacak tesisler listesine dahil ederek, gliserin ve yağ asitleri üreten tesisler ile selüloz ve selüloit üretim yapan tesisleri bu listeden çıkardı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ''OSB'ler, sayılan tesislerin dışında, OSB'nin kuruluş protokolü çerçevesinde kurulması planlanan sektörlerini veya mevcut sektör yapısını, tesisin faaliyetinden kaynaklanan çevresel etkilerini, altyapı ve atıksu arıtma tesislerine etkilerini, herhangi bir olumsuzluk anında tetikleyici etkisini, insanların çalışma ve yaşam koşullarına etkisini dikkate alarak kurulmasında sakınca gördüğü tesislerin kurulmasına ilişkin olarak, üniversite ve konu ile ilgili kurumlardan alınacak raporlar çerçevesinde karar verebilecek.''