Osmangazi'de Restore Edilen Tarihî Mekânlar, Özel Turlarla Tanıtılacak



Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Bursa'da kentlilik bilinci oluşturmak, tarihî ve kültürel değerleri tanıtmak için 'Tarihî Başkent Bursa'ya Yolculuk' turları başlattı. Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan ve çok sayıda basın mensubunun katılımı ile gerçekleşen ilk etkinlikte Bursa'nın tarihî ve kültürel mekanları gezildi. Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilen tarihî mekânlardan bazılarının gezildiği etkinlikte Başkan Altepe, rehberlik yaptı.

Tophane'de restorasyonuna başlanan Sümbüllü Bahçe Konağı gezilirken proje hakkında bilgi veren Başkan Recep Altepe, tarihî yapının aslına uygun bir şekilde yeniden ayağa kaldırılacağını anlattı. Daha önce şahsa ait olan eserin kamulaştırma yöntemiyle satın alındığını vurgulayan Altepe, şehir merkezinde çok amaçlı kullanılabilecek bir mekân ortaya çıkarılacağını belirtti. Sümbüllü Bahçe Konağı'ndaki çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü hatırlatan Altepe, Osmangazi Belediyesi'nin tarihî ve kültürel mirasa sahip çıkma adına yaptığı çalışmaların bütün dünyaya örnek olduğunu kaydetti.

Tarihî Bursa Surları'nın dönüşüm projesinin de devam ettiğine dikkat çeken Altepe, Tophane'deki Beysarayı'nın da dönüşüm çalışmaları kapsamına alınması için çalıştıklarını söyledi. Gezinin bir sonraki durağı olan Haraççıoğlu Medresesi hakkında da bilgi veren Altepe, belediye olarak yeniden ayağa kaldırdıkları tarihî mekânların işlevsel olarak kullanılmasına dikkat ettiklerini belirtti. Haraççıoğlu Medresesi'nde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığını hatırlatan Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz tarihî eserleri restore ederken, onların devamlılığını da göz önüne alıyoruz. Bu mekânları kendimiz işletiyoruz. Eğer biz bu tarihî mekânlara sahip çıkmazsak, restore edilmesinin bir anlamı kalmıyor."

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindekiler Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Karabaş-i Veli Dergâhı, Irgandı Çarşılı Köprüsü, Ördekli Hamamı, Abdal Meydanı ve Gökdere Medresesi'nde incelemelerde bulundu. Altepe, Ördekli Hamamı'nda devam eden restorasyon çalışmalarında da sona doğru yaklaşıldığını sözlerine ekledi. Gezinin en son durağı olan Gökdere Medresesi'nde kısa bir brifing veren Altepe, yaptıkları çalışmaların Bursa'nın çehresini değiştirdiğini vurguladı. Altepe, tarihî eserlerin restorasyonu konusunda sadece Bursa'nın değil, il dışında birçok belediyenin kendilerini örnek aldığını kaydetti.

Osmangazi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan da, Bursa'nın tarihî ve kültürel anlamda zengin bir geçmişe sahip olduğunu anlattı. Bu zenginliğin Bursalılar tarafından mutlaka gezilmesi ve görülmesi gerektiğinin altını çizen Bakan, "Tarihî Başkent Bursa'ya Yolculuk" projesi ile insanlar yaşadığı yeri görsün ve tanısın istiyoruz. Şehrin farkına varma adına başlattığımız bu proje ile, vatandaşın kente bakış açısı değişecek." dedi.