Osmanlı Bankası Müzesi'nde Bizans Dönemi İstanbul'u Tartışılıyor.



Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen İstanbul Sohbetleri'nde bu kez Prof. Dr. Ayla Ödekan'ı konuk edecek. Ödekan, "IV. Haçlı Seferi ve Ganimetler Kenti Konstantinopolis" konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Haçlı Seferleri, kutsal toprakları ele geçirmek üzere planlanmış, ancak, IV. Haçlı Seferi bu amaçtan uzaklaşarak Konstantinopolis'te bir Latin Krallığı kurulmasıyla sonuçlanmıştı. Latin Krallığı, Kentler Kraliçesi Konstantinopolis'i Ganimetler Kenti olarak algılamıştı. Konuşma, bu algılayış sorunu üzerinde yoğunlaşacak ve algının sanat yapıtına yansıyışı araştırılacak.

Prof. Dr. Ayla Ödekan
Arnavutköy Amerikan Koleji'ni 1961 yılında bitiren Ödekan, 1965'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Kürsüsü'nden mezun oldu. Aynı yıl Fulbright Bursu'nu kazanarak gittiği Chicago Üniversitesi Sanat Bölümü'nde Bizans Sanatı konusunda hazırladığı tezle, 1967'de M.A. derecesi alarak yurda döndü ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Kürsüsü'ne asistan oldu. 1976'da doktor, 1982'de doçent unvanını alan Ödekan, 1988 yılında İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü eğitim kadrosuna katıldı. 1989'da profesör oldu. 1996 yılında Mimar Sinan Üni. Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nde ders vermeye başladı. 1999'da İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı eğitim kadrosuna dahil oldu. Halen İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans programında yer alan Sanat Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığını da yürütüyor. Yazıları ve Rölöveleriyle Sedat Çetintaş (2004) adlı araştırması Sosyal Bilimler dalında 2005 yılı Yunus Nadi ödülü kazandı. Prof. Dr. Ödekan, 2006 yılında Mimarlar Odası tarafından verilen X. Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında Mimarlığa Katkı Dalı Ödülü'nün de sahibidir.