Osmanlı Bankası Müzesi'nde İkiz Sergi: "Turgut Cansever: Mimar ve Düşünce Adamı"



Garanti Galeri ve Osmanlı Bankası Müzesi, küratörlüğünü Uğur Tanyeli ile Atilla Yücel'in yaptığı, "Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar" başlıklı İkiz Arşiv - Sergisi düzenliyor.

Sergiler, Cansever'in entelektüel ve mimari serüvenini görselleştirecek. Amaç, bu mimar ve düşünce adamının inşai ve yazılı eserinin gelişmesini ortaya koymak. "İkiz sergi" kavramı onun kişiliğinin bu ikili yapısı dikkate alınarak tanımlandı. Dolayısıyla, Turgut Cansever ikiz sergisi birbirini bütünleyen, ama aynı mekanı paylaşmadığı gibi, aynı tasarım formatına da sahip olmayan özerk iki bileşenden oluşuyor.

Garanti Galeri'deki sergi bileşeni Cansever'i düşünce adamı ve bir toplumsal figür olarak ele alıyor. İzleyicisiyle interaktif denebilecek biçimde ilişki kuracak ve büyük oranda dijital teknolojiye ve basılı metinlere ağırlık verecek. Aynı zamanda da Cansever'in kişiliğini, içinde varlık kazandığı insani çevrenin bir sonucu olarak anlatması öngörülüyor. Osmanlı Bankası Müzesi'ndeki bileşense, onun mimarlık ürünleri üzerinde yoğunlaşıyor. Bu sergi mekanında sergilenecek tüm görseller -yeni hazırlanan maketler hariç- doğrudan doğruya içinde üretildikleri dönemin özgün malzemesi. 1940'lardan bugüne uzanan bir dönemin yapıtları fotoğraf, çizim ve eskizleri aracılığıyla gösterime sunuluyorlar. Bu sergi her iki parçasıyla, Türkiye'de arşiv belgesi niteliğinde malzemeye dayanarak yapılmış ilk retrospektif mimar sergisi olacak.

Sergi için bir araya getirilen görseller, diğer belgeler ve metinler serginin bir özeti kimliğini taşımayan, bağımsız bir arşiv-kitapta bir araya getiriliyor. Kitabın sorumluluğunu da yine küratörler Uğur Tanyeli ile Atilla Yücel üstlendiler. Serginin, kitabın ve tanıtım malzemelerinin tasarımı BEK Tasarım ve Danışmanlık tarafından yapılıyor.

Turgut Cansever Cumhuriyet Dönemi Türkiyesi'nin en özgün ve muhalif duruşlarından birinin sahibi. O hem 1940'lardan başlayarak aktif bir mimarlık yaşamı sürdürdü, hem de fiziksel çevrenin biçimlenmesi konusunda düşünceler üretti; en önemlisi, mimarlığı eksen alan bir kültürel eleştiri kariyeri inşa etti. Kent ölçeğinden tek yapıya uzanan bir çerçevede inşa edilmiş alanı Türkiye'nin kültürel değişim gerçekleri bağlamında okumaya çalıştı. Onun ülkenin modernleşme ve kentleşme süreçlerinden Batılılaşma'ya, kitlesel konut gereksinmesine ve teknolojiye dek üzerinde durmadığı hemen hiçbir tartışma başlığı yok. Dönüşüm, modernleşme ve mimarlığı, Türk toplumunun kültürel yapıtaşlarından olan İslami inanç ve düşünce kaynaklarıyla yeniden kavramaya çalışmasıysa yaşamsal önem taşıyor. Onun yaklaşımı, güncel Türkiye'nin mimarlığı ve en genelde tüm kültürel yaratımı düşünmeye, radikal ve travmatik bir "unutuş" yerine, sakin, dingin ve soğukkanlı bir "hatırlama" üzerinden başlamasını öneriyor.

Sergi, Garanti Galeri'de salı - cumartesi günleri 11:00 - 20:00 saatleri arasında, Osmanlı Bankası Müzesi'nde hergün saat 10:00 - 18:00 arasında izlenebilir.

Ayrıca, sergi kapsamında bir dizi etkinlik düzenlenecek.

Etkinlik programı şöyle:

7 Nisan 2007 Cumartesi
Rehberli Sergi Gezisi
Saat: 14.00
Yer: Osmanlı Bankası Müzesi
Rehberler: Uğur Tanyeli, Atilla Yücel

8 Nisan 2007 Pazar
Rehberli Gezi
Saat: 15.00
Yer: Beyazıt Devlet Kütüphanesi Giriş Kapısı
Rehberler: Turgut Cansever, Emine Öğün, Uğur Tanyeli

17 Nisan 2007 Salı
Söyleşi
Saat: 18.30
Yer: Osmanlı Bankası Müzesi

24 Nisan 2007 Salı
Panel: "Öteki Mimarlıklar: "İslam ve Üçüncü Dünya Ülkelerinde"
Saat: 18.30
Yer: Osmanlı Bankası Müzesi

29 Nisan 2007 Pazar
Rehberli Gezi
Saat: 15.00
Yer: Anadolu Klübü Önü, Büyükada
Rehberler: Turgut Cansever, Emine Öğün, Atilla Yücel