Osmanlı Bankası Müzesi’nde "Yenikapı’da Yenileme Projesi"



Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamındaki “İstanbul Söyleşileri”nde, Nisan ayında Özcan Biçer’i konuk edecek. Yenikapı yenileme projesinin vizyonu, yapılan çalışmalar ve yaşanan sorunlardan kesitlerle, projenin sivil katılım sürecini anlatan “Yenikapı’da Yenileme Projesi” başlıklı söyleşi, 8 Nisan 2009 Çarşamba günü saat 18:30’da gerçekleştirilecek.

Biçer, Marmaray projesiyle başlayan, günden güne birbirinden önemli ve dikkat çeken değerlerin gün ışığına çıktığı Yenikapı Bölgesi’nde gerçekleştirilen proje hakkında bilgi verecek. DLH tarafından yürütülen Marmaray Projesi ve bölgeye olası etkileri, İBB’nin yapmak istediği Anadolu Metrosu hattı ve Transfer Merkezi, inşaat sırasında yapılan arkeolojik kazılar ve bu kazılarda bulunan kültür varlıklarının geleceğine ilişkin öngörüler konusundaki bilgilerini aktaracak. Yenileme projesinin vizyonu, yapılan çalışmalar ve yaşanan sorunlardan kesitlerle, projenin sivil katılım sürecini anlatacak. Şimdiye kadar yürütülen projelerle karşılaştırma yapacak olan Biçer, Yenikapı Proje Modeli’nin farkını anlatıp katılımcıların görüşünü alacak, projeye ilgi duyan kişi ve kurumların sürekli katılımının sağlanması için nasıl bir işbirliği modeline ihtiyacımız olduğunu tartışmaya açacak.

Özcan Biçer

1971 yılında Erzincan’da doğdu. Lisans eğitimini YTÜ Şehir ve Bölge Planlama bölümünde 1994’te tamamladı. Yüksek lisansını aynı okulda “Kentsel Alanların Korunmasına Yönelik Bir Arayış, Yeniden İşlevlendirme” teziyle, 1999 yılında bitirdi. 1992’de yaşanan deprem sonrasında Erzincan kent planlamasıyla başlayan proje yöneticiliği deneyimiyle, İlke Planlama Ltd. şirketini kurdu. Firma bünyesinde Adana kenti ve çevresi planlaması, Samsun, Trabzon, Rize, Tokat, Çorum, Amasya, Ordu, Giresun, Artvin ve Gümüşhane illerinde bu bölgelerin bütüncül ekolojik, sosyal ve fiziki planlamasına yönelik il yönetimi projelerini yaptı. Taksim’de Talimhane Bölgesi, Meşrutiyet Caddesi, Sıraselviler Caddesi , Beşiktaş’ta Arnavutköy Mahallesi, Levent Çarşı ve çevresi, Bakırköy İncirli Caddesi ve çevresi kentsel tasarım projelerini yürüttü. Samsun ve Denizli’de TOKİ’ye kentsel dönüşüm konusunda müşavirlik ve tasarım desteği verdi. Son günlerde Yenikapı bölgesindeki transfer merkezinin kentsel entegrasyon projesi ve çevresindeki alanlarda 5366 sayılı kanun çerçevesinde “kentsel yenileme” konulu bir projeyi yürütüyor.