Osmanlı Evi Müzesi, Mart Ayında Açılıyor



Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Bursa’da, 17. yüzyıl Osmanlı yaşam tarzının sergilendiği ve yaklaşık 5 yıldır restorasyon nedeniyle kapalı olan Osmanlı Evi Müzesi, mart ayında açılıyor.

Muradiye semtinde 2. Murad Külliyesi’nin karşısında bulunan müze, daha önce Sultan II. Murad’ın köşkü olarak kullanılıyordu. Turizmciler ise, her zamanki gibi restorasyonların ağır ilerlemesinden yakınıyor.

Ziyaretçilerin uzun yıllardır kapısından döndüğü 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi, önümüzdeki ay yeniden ziyarete açılıyor. 1989 yılında müzeye çevrilen binanın onarım ve dış cephe restorasyon ihalesini alan Doğuş İnşaat mühendisi Emin Coşkun, restorasyonun 20 Şubat’ta tamamlanacağını söyledi. Müzede, 17. yüzyıl Osmanlı yaşam tarzını yansıtan etnografik eserlerin sergileneceğini anlatan Coşkun, “Müzede haremlik, selamlık bölümlerinin yanı sıra günlük ihtiyaçların giderildiği mekanlar yer almakta. Osmanlı giyim tarzını da içeren yöresel kıyafetler de sergilenecek. Biz firma olarak teşhir ve onarımını aldık. Son hazırlıklarımızı yapıyoruz.” diye konuştu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise müzenin mart ayında restoresi tamamlanan diğer tarihi eserlerle birlikte hizmete gireceğini açıkladı. Bursa Eski Eserler Sevenler Kurumu üyesi Ali Turan, müzenin restoresinin 5 yıldır devam etmesinin nedenini ‘ödenek yetersizliği’ne bağlayarak, tarihi eserlere daha fazla bütçe ayrılmasını istedi.



‘Bursa’da ayakta kalabilen en eski ve en güzel ev’ unvanını da taşıyan müzenin 17. yüzyılda yapıldığı ve 2. Murat’ın köşkü olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. ‘Açık sofa’ yöntemine uygun şekilde yapılan 2 katlı binanın duvar ve pencereleri kalem işi bitki ve çiçek motifleriyle süslenmiş. Turistlerin büyük rağbet gösterdiği müzenin açılacak olmasına çok sevindiğini söyleyen TÜRSAB Güney Marmara Yürütme Kurul Başkanı Hasan Erdem; Türkiye’de tarihi eserlerin restoresinin yavaş ilerlemesinden yakındı. Tarih şehri Bursa’da, tarihi eserlerin restorelerinin istenilen tarihte bitirilmediğini anlatan Erdem; “Ödenek yetersizliği mi yoksa ciddiyetsizlikten mi restoreler uzuyor, bilmiyoruz.” dedi.