Osmanlı Mimarisi Yeniden Canlanacak



Aydın'ın Karacasu ilçesi, ünlü antik kenti Afrodisias'la birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yapılmış tarihi evleri ile de adından söz ettirmeye çalışıyor. Karacasu Belediye eski Başkanı Emin Mete'nin başlattığı çalışmaları devam ettiren yeni Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Tarihi Kentler Birliği'ne üye olan Karacasu'nun tarihi zenginliklerinin korunması için çalışmaları hızlandırdı. Başkan Büyükyapıcı "Elimizdeki tarihin kıymetini bilmek zorundayız" dedi.

20 bin TL ödenek

Türkiye'de Anıtlar Kurulu'nun koruma altına aldığı 44 sokaktan ikisinin Karacasu'da olduğunu söyleyen Başkan Büyükyapıcı "Bunlar Büyükdağlı mahallesindeki Küçükarık ve Cabi mahallesindeki Dellalzade sokaktır" dedi. Küçükarık Sokak için Anıtlar Kurulu'ndan 20 bin TL ödenek çıkartıldığını kaydeden Büyükyapıcı, sokağın restorasyon ihalesinin yapıldığını söyledi.

Ev sahipleri ikna ediliyor

Cabi mahallesindeki Dellalzade sokağı ise ödenek beklediğini ifade eden Büyükyapıcı, sözlerine şöyle devam etti: Korunmasını ve restorasyonunu sağlamak istediğimiz evlerin sahipleri ile çeşitli toplantılar yaparak ikna yoluna gidiyoruz. Bina sahipleri kendileri bir çivi çakamadıkları evlerinin koruma altına alınmasından sonra restorasyon konusunda Anıtlar Kurulu'ndan destek alacaklarını anlatmaya çalışıyoruz. Birgi ve Cumalıkazık'ı örnek gösteriyoruz ve bu örnekleri mal sahiplerine göstermek için geziler düzenleyeceğiz. Mal sahiplerimiz bu örnekleri gördüklerinde evlerini sahiplenerek bize destek vereceklerdir."

Tarihi 50 ev koruma altında, 36'sı sırada

Yeni evlerle iç içe girdiği için 1800'lü yıllardan kalma tarihi Osmanlı evlerinin birçoğunun yıkılıp yerine yeni binalar yapıldığını dile getiren Büyükyapıcı, "Arnavut kaldırımlı sokaklarımız ve cumbalı evlerimiz koruma altında olmadığı için tahrip olmuştur" dedi. Tarihi Kentler Birliği'ne üye olduktan sonra yaklaşık 50 evin koruma altına alındığının altını çizen Büyükyapıcı, ayrıca 36 civarında tarihi toprak damlı seramik atölyesi için "koruma" ve "restorasyon" başvurusunda bulunduklarını söyledi.