Osmanlı'nın Dev Arşivi Dere Yatağına!



İstanbul'da dört ayrı mekânda dağınık halde bulunan Osmanlı arşiv üniteleri, Kağıthane'de 'dere yatağı yakını'nda birleştirilecek. Cendere Vadisi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait arsanın bir bölümü ile Hazine tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisli arsanın bir bölümünden oluşan toplam 55 bin 809 metre karelik alan Osmanlı Arşiv Sitesi için tescillendi. Hassa Mimarlık tarafından projeleri hazırlanan arşiv sitesinin ihalesi, TOKİ tarafından gerçekleştirildi.

Arşiv sitesi inşaatının 2011 yılı sonunda bitirilerek, 2012 yılı başında hizmete girmesi planlanıyor. Arsanın dere yatağına yakın olması nedeniyle, projede binanın dış duvarının dere yatağına uzaklığı 52 metre, ana giriş kapısına uzaklığı da 152 metre olarak planlandı. Binanın deniz seviyesinden yüksekliği 10 metre, dere yatağına göre yüksekliği de 15 metre olarak düzenlendi.

Dünyanın en büyük tarih arşivi olma özelliğini taşıyan Osmanlı arşivinde, 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında belge bulunacak. Ziyaretçiler, ‘Fatih’in Bosna fermanı, Karlofça anlaşması gibi çok önemli tarihi metinleri görebilecek.