Osmanlının Paris'i



1908 ihtilalinin yüzüncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve Paris'te yaşayan Osmanlıların hayatını konu alan 'Osmanlıların Paris'i' başlıklı sergi, Osmanlı Bankası Müzesi'nde gerçekleştirilen kokteyl ile açıldı. Edhem Eldem'in François Georgeon ile birlikte geliştirdikleri bir fikirden yola çıkarak hazırladığı ve küratörlüğünü üstlendiği sergi, ihtilalin zeminini hazırlayan kültürel ve ideolojik bağlamı inceliyor ve Paris'te sürgünde yaşayan Osmanlıların hayatlarını gözler önüne seriyor.

Sergi, bunu yaparken tamamen Paris'e odaklanıyor ve medeniyetin merkezi sayılan şehrin 19. yüzyıl zihniyetindeki önemini ortaya koymayı amaçlıyor. Edhem Eldem, Paris'in yoğun sembolizminin ve bu medeniyet ilkelerini kendi ülkelerinde uygulayan birçok ilerici Osmanlının üzerindeki etkisinin yanısıra şehrin karanlık yüzüne, bir günah ve yozluk yeri olarak kazndığı şöhrete dayalı korkulara da dikkat çekiyor.

Osmanlıların Paris'i, polis raporlarından da yararlanarak birçok defa kendi arzularıyla sürgüne gitmiş olan bu insanların Paris'te nerede ve nasıl yaşadığını ortaya koyuyor; 1908 ihtilalinin Fransız basını tarafından nasıl yansıtıldığını ele alıyor. Sergiye, François Georgeon tarafından gerçekleştirilen "Jön Türklerin Paris'i" başlıklı 45 dakikalık belgesel eşlik ediyor.