"Otapan Kesinlikle Sokulmayacak"



Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Hollanda'dan İzmir'in Aliağa ilçesine söküm için geleceği belirtilen 'Otapan' gemisinin, Türk karasularına kesinlikle sokulmayacağını bildirdi. Sahil Güvenlik kuvvetleriyle tam bir koordinasyon halinde yürütülen çalışmalar sonucunda, 'Otapan' gemisinin Türk karasularının dışında tutulduğunu ifade eden Pepe, ''yapılan ölçümlerde de Otapan gemisindeki asbest miktarının beyan edilen miktardan fazla olduğu, Hollanda Çevre Bakanlığı tarafından resmi yazıyla bakanlığımıza bildirilmiştir” dedi.

“Bunun üzerine biz de Otapan gemisini reddedeceğimizi bildirdik” diye devam eden Bakan Pepe, “bu doğrultuda Otapan Türk karasularına kesinlikle sokulmayacaktır'' açıklamasını yaptı.

Hollanda ek süre istemişti
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, içerdiği asbest miktarındaki çelişkili raporlar nedeniyle tartışmalara yol açan gemi konusunda Hollanda Çevre Bakanlığı'na bir hafta süre vermiş ve gemideki - daha önce bildirilen - bir ton asbest miktarının teyidini istemişti. Hollanda Çevre Bakanlığı ise, "yeni bilgi ve bulgulara ulaştık" diyerek Türkiye'den ek süre talep etmişti.

Çevre örgütleri, zehirli atık yüklü Ulla gemisinin batmasından sonra Türkiye'yi yeni bir çevre felaketinin beklediğini belirterek, geminin geri gönderilmesini istemişti. Çevrecilere göre belirlenenin çok üzerinde asbest içeren gemi Türkiye'de limana yanaştığında, gerçek asbest oranı ortaya çıkacak ama bu noktadan sonra bir önemi kalmayacaktı.

Çevre ve Orman Bakanlığı ise, Hollanda "asbest yükü fazla" derse geminin Türkiye'ye sokulmayacağını belirtmişti.

Gemi yedi yıl beklediği Hollanda'dan yola çıkmadan önce Çevre Bakanlığı, 'Otapan' gemisinin taşıdığı asbest miktarını sormuş, 'kurala aykırı değil' yanıtı gelince geminin Türkiye'ye doğru yola çıkmasına izin vermişti.