'Otel Sahibi Tarihi Binayı Yaktı' İddiası



İstanbul Cankurtaran'da 4 yıl önce satın aldıkları arsadaki tarihi binayı 2 yıl önce kasten yaktıkları iddia edilen ünlü Armada Otel'in sabihi Kasım Zoto ile 2 yöneticisi hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Zoto ve yöneticileri, 3 gün sonra hâkim karşısına çıkacak.

Tarihi binayı 31 Ekim 2005'te satın alan Zoto'nun iki yöneticisi, bir ay sonra hazırlanan otel projesi kapsamında onarım yapmak üzere Anıtlar Yüksek Kurulu ile ilgili yerlere izin başvurusunda bulundu. 2006'da 3 kez daha yetkili makamlara dilekçe veren otel yöneticileri, tarihi binanın bodrum duvarlarında çatlamalar ve ayrılmalar olduğunu, kat döşemeleri ile ahşap çatının kısmen çöktüğünü ve artık tamamen kullanılamaz olduğunu belirterek, binada inceleme yapılmasını istedi. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda "Bina, haşere ve hayvanların (fare ve benzeri) yaşadığı bir hale gelmiştir. Tehlike oluşturmaktadır" denildi.

İtfaiye raporu 'kasten' diyor

Kentsel Arkeolojik SİT Alanı'nda yer alan tarihi bina, 17 Eylül 2007'de yandı. Yangını söndüren İtfaiye Müdürlüğü, 19 Eylül 2007 tarihli raporunda binanın kasten yakıldığını belirtti. İtfaiye'nin raporunda, "Taşınmazın (tarihi eserin) yanar bir maddenin binanın ahşap yüzeylerini tutuşması ile kasten yakıldığı kanaati oluşmuştur" ifadesine yer verildi. Deliller incelenerek, tarihi eser niteliğindeki bina ile yanındaki ek binanın, satın alınmasından sonra yerine yeni otel yapmak amacıyla yıkılarak yok edildiği belirtildi. Otel yetkililerinin bu olaydan sorumlu olduğu öne sürüldü.

Otel sahibi Kasım Zoto ise suçlamaları kabul etmedi. Zoto, binayı 2005'te satın aldıklarını ve binada çatlaklar bulunduğunu, bunun için 28 Mart 2006'da inceleme talebinde bulunduklarını anlattı.