Othmar Pferschy İstanbul Modern'de



Belge fotoğrafının Cumhuriyet dönemindeki en önemli ve ilk temsilcilerinden olan Othmar Pferschy'nin (1898-1984) belge niteliğindeki fotoğraflarından oluşan sergi, 14 Mayıs 2006 tarihine kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi'nde.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında, fotoğraflarıyla genç Cumhuriyet'in ve Türk insanının dünyaya tanıtılmasında büyük bir görev üstlenen Othmar Pferschy, tekniği ve olağanüstü kompozisyon anlayışıyla, fotoğrafa bakmayı ve görmeyi öğreterek kendinden sonra gelecek belge fotoğrafçılarına bir öğretmen oldu. Othmar Pferschy'nin fotoğrafları, hazırlanan kitap, dergi gibi yayınlarda, pullarda, kartpostallarda, kâğıt paralarda, takvimlerde kullanıldı.

Othmar Pferschy'nin tüm arşivi, 2005 Mayıs ayında kızı Astrid von Schell tarafından İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Arşivi'ne bağışlanmıştı. "Cumhuriyetin Işığında / Othmar Pferschy Fotoğrafları" sergisi, İstanbul Modern'e bağışlanan bu eşsiz koleksiyonunun orijinal negatiflerinden basılacak yaklaşık 170 adet fotoğrafı günışığına çıkartıyor.