Oto Terminali Kampüs Oldu



Aliağa Belediyesi, İzmir-Çanakkale karayoluna uzaklığı ve şehir yerleşim planına uygunsuzluğu nedeniyle verimli hizmet veremeyen 75. Yıl Oto Terminal'ini Ege Üniversitesi'ne tahsis etti.

İzmir'in Aliağa ilçesinde 1999 yılında tamamlanan, ancak karayollarına uzaklığı nedeniyle yolcu otobüslerince benimsenmeyen 34 bin metrekarelik alana sahip 75. Yıl Oto Terminali Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu'na verildi. Ege Üniversitesi Rektörü Ülkü Bayındır, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ve binanın üniversiteye dönüşümüne maddi destek sağlayacak olan Sider Dış Ticaret Aş. Genel Müdürü Erol Akın arasında imzalanan bir protokolle Belediye Meclisi'nin 11 Haziran 2004 tarihinde aldığı karar, somut olarak uygulamaya geçti. Ege Üniversitesi Rektörlük Binası Senato salonunda gerçekleştirilen imza törenine üniversite senato üyeleri de katıldı.

Taşınacaklar
Terminaldeki binaların kullanım hakkını 49 yıllığına devralan Ege Üniversitesi, buraya Bergama Meslek Yüksek Okulu'na bağlı olarak Aliağa Çok Amaçlı Lise Binası'nda faaliyet gösteren elektrik ve elektronik bölümleri dersliklerini taşıyacak. Dönemin Bayındırlık Fiyatlarıyla 400 milyar liraya yapılan, bugünün birim fiyatlarıyla arsası da düşünüldüğünde 5 milyon YTL olarak gösterilen terminalin amacı doğrultusunda çalıştırılamadığını söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, "Lise binasında faaliyet gösteren yüksekokulun yöneticileri bizlerden bina talebinde bulunuyordu. Biz de gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra terminalin üniversiteye tahsisinin daha uygun olacağını düşündük. Böyle bir hizmete ön ayak olmaktan dolayı çok mutluyuz." diye konuştu.

"Türkiye'de Bir İlk"
Protokol töreninde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, "Bu protokolle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik: Meslek lisesinde eğitim görmeye başlamış, o lisenin mezunu öğrenciler yerel destekle kendi meslek yüksek okullarında eğitim görmeye başlayacaklar" dedi. Bu başlangıcın Aliağa'da ciddi bir motivasyon oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Bayındır, "Bu projenin gerçekleştirilmesi gerekliydi. Bu da emek isteyen bir işti. Sider Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü de sponsor olarak bu konuda gerekli her türlü şeyi yapmayı üstlendiler. Aliağa'daki meslek yüksek okulumuzun bu destekle çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Çok iyi imkanlara sahip olacak, çok iyi laboratuarlara sahip olacak. Türkiye'de örnek bir Meslek Yüksek Okuluna kavuşacağız. Gençlerin yararına olan bu yatırım önümüzdeki yıl mayıs ayında tamamlanacak böylece öğrenciler daha çağdaş bir mekanda eğitim görecek" şeklinde konuştu

Konuşmaların arsından Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Ege Üniversitesi Rektörü Ülkü Bayındır ve Sider Dış Ticaret Aş. Genel Müdürü Erol Akın arasında üçlü bir protokol imzalandı.