Otopark Tamamlanınca Abant'a Araç Giremeyecek



Bolu Valisi Ali Serindağ, Abant Mastır Planı kapsamında yapımı devam eden 650 araçlık otoparkın tamamlanmasının ardından, Abant Tabiat Parkı'na araç girişinin yasaklanacağını söyledi.

Serindağ, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Abant Tabiat Parkı için özel olarak hazırlatılan ''Abant Mastır Planı'' çerçevesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Vali Serindağ, 2 ayrı bölümden oluşan planda, korunacak alanlar ile sınırlı kullanım bölümlerinin olduğunu, sınırlı kullanım alanlarında yürüyüş parkurları, at binme parkurları, seyir parkurları ve spor alanlarının yer alacağını bildirdi.

Plan kapsamında yapımı devam eden 650 araçlık otoparkın, 2005 yılı sonunda bitirileceğini belirten Serindağ, şöyle konuştu: Yeni otopark, ihtiyacı karşılamazsa, kapasitesi artırılacak. Otopark tamamlandıktan sonra Abant'a günübirlik gelenlerin araçları, Tabiat Parkı'na alınmayacak. Sadece otellere gelen tur araçlarının girişine izin verilecek. Araçlarının girişine izin verilmeyen tatilciler, gidecekleri yerlere 'çek-çek'ler yardımıyla götürülecek. Tatilcilerin göl çevresinde 'çek-çek'ler yardımıyla dolaşımını sağlayacağız.''

Abant Gölü'nün doğal yapısının korunmasına çok önem verdiklerini vurgulayan Bolu Valisi Ali Serindağ, şöyle devam etti: ''Gölün Abant'ta bulunan oteller tarafından kirletilmesine, yaptığımız denetimlerle müsaade etmiyoruz. Gölde bir kirlilik mevcut. Bu kirlilik artık gözle görülebiliyor. Gölün temizlenmesi için, önce gölün uzman bir ekip tarafından incelenmesi lazım. Bu süreç sonrasında gölde bir temizleme çalışması yapabiliriz. Yapılacak çalışmaların gölün doğal dengesini bozmaması lazım. Bizim bu çalışmada vazgeçilmezlerimizden birisi de bu nokta. Gölün doğal yapısını ve dengesini bozacak bir çalışmaya asla izin vermeyiz.''

Bolu'ya 2004 yılında 289 bin turist geldiğini ve bunların yaklaşık 15 binini yabancı turistlerin oluşturduğunu aktaran Serindağ, özellikle hafta sonları Abant'a yoğun bir turist ilgisi olduğunu kaydetti.