Otopark Zorunluluğu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?



Her daireye 1 otopark zorunluluğu, Yeni Otopark Yönetmeliği ile geldi. Yönetmelikte belirtilen esaslara göre otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı verilemeyeceği gibi, bu otoparklar inşa edilip hazır hale getirilmedikçe de yapı kullanma izni de verilmeyecek.

Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre; otopark miktarının, engellilere ayrılanlar da dâhil, araçların park etme düzeni ve tefrişinin, varsa parsel sınırından itibaren otopark rampasının, trafik akışının ve tesis kapasitesinin yapının onaylı mimari projesinde sayısal değerleri ile birlikte gösterilmesi zorunlu olacak.

Otopark zorunluluğu ne zaman yürürlüğe giriyor?
22 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Otopark Yönetmeliği ile gelen otopark zorunluluğu 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Belediye veya valilikler, imar planı sınırları içerisinde kalan alanlardaki yerleşmenin projeksiyon nüfusunun otopark ihtiyacını tespit ederek, bu ihtiyacın karşılanması amacıyla bölge otopark alanı oluşturmaya yönelik imar planı revizyonlarını veya değişikliklerini en geç iki yıl içinde yapacaklar.

Planların yürürlüğe girmesinden itibaren en geç üç ay içinde bu planı tatbik etmek üzere beş yıllık imar programını hazırlayarak bu süre içerisinde uygulayacaklar.

İşlemleri devam eden yapılar ne olacak?
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce mevzuata uygun olarak alınmış ruhsata göre inşasına başlanıp devam eden yapılar ile yapı kullanma izin belgeli olup inşaat alanı ve emsali, bağımsız bölüm sayısı ve kat sayısı artışı ile kullanım amacı değişikliği olmaksızın tadilat yapılacak yapılarda talep edilmesi halinde bu ruhsatın düzenlendiği Yönetmeliğe göre uygulama yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale kararı veya ihale tarihi alınmış veya ihalesi yapılmış olan ancak ruhsat düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri ihaleyi yürüten kurum ve kuruluşların talebi halinde bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu