Otoparkta 1676 Yıllık Tarih



İstanbul’da Roma ve Bizans döneminin görkemli yapısı Hipodrom’un günümüze ulaşan en büyük parçası "Sfendon" duvarına dikkat çekmek için, Sultanahmet Rotary Kulübü bir proje hazırladı.

Bugün Sultanahmet Lisesi’nin üzerine oturduğu, dibinde de bir otoparkın bulunduğu "sfendon" duvarı, çoğu kişi için bakmadan yanından geçtiği bir "kalıntı". Oysa, bir zamanlar içinde ve çevresinde olağanüstü canlı bir yaşam vardı. Sultanahmet Rotary Kulübü, 800 yıl öncesine kadar kullanılan Hipodrom’un 1676 yıllık duvarına dikkat çekmek için bir proje hazırladı. Proje kapsamında, Hipodrom’un tam çizimlerinin yer aldığı broşürlerle "sfendon duvarı" tanıtılıp burada neler yapılabileğine ilişkin paneller düzenlenecek.

Proje Yöneticisi Kemal Çakırgöz, Sfendon’a yeterince değer verilmediği için İstanbul’u anlatan hiçbir rehber kitapta adının geçmediğini söyledi. Çakırgöz, üniversitelerin Sfendon’un restorasyonuyla ilgili çalışmaları olduğunu belirterek "Amacımız bu büyük mimari değere dikkat çekmek ve varolan projeler üzerinden burada neler yapılabileceğini tartışmak" dedi.

Kampanya sorumlularından Tugay Toydemir ise, yurtdışında benzeri yapıları milyonlarca turistin ziyaret ettiğine dikkat çekti.

Kampanya sorumlularından Ercüment Çalışlar da Sfendon’la ilgili çalışmanın, UNESCO’nun İstanbul’u "Dünya Kültür Mirası Listesi"nden çıkarmaması için katkı sağlayacağını söyledi.


Roma’daki Circus Maximus’tan esinlenerek MS 200 yıllarında İmparator Septimus Severus zamanında yapımına başlanan hipodrom, MS 330’da, I. Constantinus tarafından büyütüldü. Bu sırada "Sfendon" olarak adlandırılan hipodromun yarı dairesel ucu, arazi aniden alçaldığı için tonozlu galerilerden ve duvarlardan meydana gelmiş kütlesel bir altyapı üzerine oturtuldu. Hipodrom, toplam 30-40 bin kişi alabiliyordu.