Oyak: 800 Milyon Dolar Daha Yatırır Erdemir’i Bölgenin En Büyüğü Yaparız



Erdemir’de 2005 yılından itibaren yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Oyak Genel Müdürü ve Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy, "Sadece 2006’da Ereğli’de 41 proje için 132 milyon dolarlık, İskenderun’da ise 43 proje için 541 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2008 yılına kadar 800 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Dolayısıyla planladığımız yatırım projesi 2.3 milyar doları bulacak" dedi.

Bölgenin devi oluruz
Oyak yönetiminde 1 yılını tamamlayan Erdemir Grubu’nun 2006 yılı konsolide mali sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Coşkun Ulusoy, 2006 yılında kárlar katlanırken, yassı çelik üretiminde de 3.9 milyon tonla rekor kırdıklarını vurgulayarak, "Uzun çelik üretiminde ise 49 bin tonluk düşüş yaşandı. Bunun nedeni de İsdemir fabrikasında devam eden yatırımlar oldu" dedi. Ulusoy, 2008 sonunda Ereğli ve İskenderun fabrikalarındaki toplam yassı mamul üretimini yaklaşık 9 milyon tona çıkarmayı planladıkların belirterek, "Böylece, bölgenin en büyük, en modern kuruluşu olacağız" diye konuştu.

Güney'e de bakıyoruz
Ulusoy, "Önümüzdeki dönemde yeni bölgeler, şehirler, tesisler olacak mı?" sorusuna da şu karşılığı verdi: Proje olmuş şekilde yok, ama neler olmalı, bizler neler yapmalıyız şeklinde düşünce çalışmalarımız var. Güneyde 1-2 tane yeni ilave yatırım yapabilir miyiz diye düşündüğümüz hususlar var. Bunun dışında bu konularda acaba Türkiyedışında yatırımlar olabilir mi diye baktığımız hususlar var. Bunları 2008 sonuna kadar ancak düşünürüz. 2008’den sonra bazı şeyleri gündeme getirmemiz beklenebilir. Girdilere yönelik yatırımları düşünmeliyiz."

Başlayanı değiştirmedik
Ulusoy, şu andaki planlarının, Erdemir’i 2008’in sonuna kadar götürecek planlar olduğunu ifade ederek, bu planların bir kısmını önlerinde bulduklarını, başlamış planları değiştirmenin doğru olmadığını, bazılarını modifiye ettiklerini, yön değiştirdiklerini, ancak ana çizgilerinin devam ettiğini söyledi. Ulusoy, borçlara ilişkin bir soru üzerine de şunları dile getirdi: "Erdemir için Oyak’ın aldığı bir borç vardı. Bunun 500 milyon dolarını ödedik. Kalan 500 milyon dolarını ödemek istesek de borcu erken kapatma yükümlülükleri oluyor. Yani, bankalar borcu erken kapatmayı bankalar kabul etmiyor. Bu katiyen şaka değil. Bazı konularda erken ödeme maddeleri olur, bizde erken ödememe maddeleri var. Dolayısıyla Oyak olarak 1 milyar dolar borç almıştık."

Kontrolü bize bırakan iyi teklifleri düşünürüz
Coşkun Ulusoy, ticarette hiçbir zaman kapıların tam olarak kapatılamayacağını belirterek, "Erdemir’e ortaklık gelenlerle görüştük, kontrolün bizde olduğu teklifi her zaman değerlendiririz" dedi.

Oyakbank’ta ’tok konuşuyoruz’ değerini bulursa satabiliriz
Oyakbank’ı satmak için kendilerini zorlamadıklarını belirten Coşkun Ulusoy, "Biz tok satıcı değil, tok konuşmacıyız" dedi. Oyakbank’ın yüzde 100’ünün bile satışını gündeme aldıklarını belirten Ulusoy, "Değerini bulursa satılır. Ancak satışında tek kriter fiyat değil" dedi.

’Bu işi bilmezler’ dediler, kárımızı 3.5 kat artırdık
Erdemir’le Oyak’ın daha da güçlendiğini belirten Coşkun Ulusoy, "Erdemir’i aldığımızda, bizi bizden çok düşünenlerin ’Acaba Oyak bu işi biliyor mu? Başarılı olabilecek mi?’ şeklinde yorumları oldu. Fikrimizi o zaman söylemedik. Bizler değil rakamlar konuşsun istedik. Bu işi bildiğimizi rakamlar ortaya koymuştur" dedi. Oyak yönetiminde 1 yılını tamamlayan Erdemir Grubu’nun 2006 konsolide mali sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Coşkun Ulusoy, Oyak Grubu’nun Erdemir’i resmi olarak 27 Şubat 2006’da devraldığını hatırlatarak, Erdemir’de 2006’nın 10 ayının Oyak yönetiminde geçtiğini söyledi.

Ulusoy, Erdemir’in 2006 yılı mali sonuçlarına göre net kárını 2005’in 3.5 katına çıkardığına dikkat çekerek, "Net kárımız yüzde 255 oranında artırarak 684.9 milyon YTL’ye çıkardık. 2006 yılı faaliyet kárımız ise 824.5 milyon YTL ile 2005’in yaklaşık 4 misli oldu. EBİTDA’mız (Faiz Vergi Amortisman Öncesi Kar) da 2005’in aynı dönemine göre yüzde 79’luk artışla 1 milyar 121 milyon YTL olarak gerçekleşti. Net satış gelirlerimizi yani ciromuz ise yüzde 17 artırarak 5 milyar YTL’ye yaklaştı" dedi.

Harcamaları kıstık, 110 milyon dolar tasarruf ettik
Coşkun Ulusoy, 2006’nın rekorlarla dolu bir yıl olduğunu belirterek, geçen yıl Erdemir’in Oyak yönetiminde, üretim dışı rekor tasarruf yaptığını söyledi. Oyak’ın 10 aylık yönlendirmesinde Erdemir’in 110 milyon dolar tasarruf elde ettiğini vurgulayan Ulusoy, bu tasarrufu çeşitli idari alanlarında ve bazı üretime yönelik süreçlerde yakaladıklarını kaydetti. Ulusoy, "Özel sektör kuruluşu olan Erdemir’de çeşitli alanlarındaki harcamaları, yeri olmadığını düşündüğümüz için kestik" dedi.