Oyak Çimento Kârlılıkta Sektör Liderliğini Hedefliyor



Türkiye çimento endüstrisinin kapasite ve pazar lideri olan Oyak Çimento Grubu, kârlılıkta da sektör birincisi olmayı öngörüyor. Oyak Çimento Grubu'ndan dün yapılan açıklamada, grubun yılın ilk dokuz ayındaki net kârının 243.1 milyon YTL olarak gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, grubun 2008 yılını faaliyet kârı, net kâr ve sermaye kârlılığında elde etmeyi planladığı iyi sonuçlarla sektör birincisi olarak tamamlamayı öngördüğü vurgulandı.
Oyak Çimento Grubu'ndan yapılan açıklamada, grubun ocak-eylül dönemindeki net satışının 691.6 milyon YTL olarak gerçekleştiği kaydedildi. Oyak Çimento Grubu bünyesinde yer alan Adana Çimento söz konusu dönemde 239.3 milyon YTL net satış, 94.8 milyon YTL de net kâr sağladı.

Açıklamaya göre, anılan dönemde Ünye Çimento 159.2 milyon YTL net satış ve 60.1 milyon YTL net kâr, Mardin Çimento 156.4 milyon YTL net satış ve 54.8 milyon YTL net kâr elde etti. Bolu Çimento ise 136.7 milyon YTL net satış, 33.4 milyon YTL net kâr sağladı.

Açıklamada, sektörde toplam yurt içi satış hacminin, yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 daralarak 31.4 milyon tona gerilediği, bu hacim içinde Oyak grubunun payının değişmeyerek yüzde 14 olduğu kaydedildi.
 
Sektörde gerileme var

Açıklamada, dünyada yaşanan finansal krizin etkilerinin Türkiye'de de hissedildiği, inşaat ve çimento sektöründe geçen yıllara göre gerilemeler yaşandığı vurgulandı. Petrol fiyatlarındaki küresel gerilemenin, yakıt fiyatlarına tam olarak yansımadığı kaydedilen açıklamada, "Her ne kadar deniz nakliye tarifelerinin düşüşü bir avantaj sağlasa da yükselen döviz kuru, maliyetlerinin yüzde 55'i dövize bağlı sektörü olumsuz etkiliyor" denildi.

Açıklamada, Grubun Ortadoğu'da markalaşmış ürünleri, kriz öncesi öngörüleri ve buna paralel hazırlıkları sonucu Rusya'da alternatif pazar yaratmayı başardığı, ihracatını yüzde 69 artırdığı ifade edildi. Açıklamada, krize karşın Oyak Çimento Grubu bünyesinde yer alan çimento şirketlerinin yatırımlarına devam ettiği vurgulandı.

Oyak Çimento Grubu'nun bir ilke imza attığı kaydedilen açıklamada, "Bolu Çimento tarafından 2007 yılında hayata geçirilen ‘Döner Fırına Entegre Atık Yakma Sistemi' için dünya çapında patent başvurusu yapıldı. Türkiye Çimento Endüstrisi'nde bir ilk olacak bu patenti yakında almayı bekliyoruz" denildi.