Oyak: Erdemir’i Alalım Arcelor’la Yine Görüşürüz



Oyak, 2.77 milyar dolarlık teklifle ihalesini kazandığı Erdemir’in yüzde 46.12’sini kurduğu Ataer Holding üzerinden tek başına devralacağını, ancak Arcelor’la bu konudaki görüşmelerinin sürebileceğini duyurdu. Oyak, "Erdemir’in devir işlemi bittikten sonra, Ataer’e ortaklık konusunda Arcelor’la münhasıran görüşebilir" dedi.

Oyak, Rekabet Kurulu’nun Erdemir hisselerini devralmak üzere kurulan Ataer Holding’in yüzde 41’inin Arcelor’a devri konusunda henüz karar vermemiş olması nedeniyle doğan zaman sıkıntısı yüzünden Erdemir hisselerinin, Ataer Holding tarafından devralınmasının öngörüldüğünü açıkladı. Oyak ve Arcelor’un, Erdemir hisselerinin satın alınması işleminin bitmesinden sonra, gerekli tüm yasal izinlere tabi olmak kaydıyla, müzakerelerini devam ettirecekleri bildirildi. Oyak, yüzde 46.12’sinin satış ihalesini 2.77 milyar dolara kazandığı Erdemir için Ataer Holding’i kurmuş, buraya da Arcelor’un yüzde 41’le ortaklığı için ön anlaşmaya varmıştı.

Zaman sıkıntısı: Oyak Genel Müdürlüğü, Erdemir hisselerini ÖİB’den tek başına tek başına devralma kararıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Oyak’ın hisselerinin tamamına sahip olduğu Ataer Holding’in yüzde 41 oranındaki hissesinin Arcelor’a devrinin uygun olup olmadığının tespitine ilişkin olarak Rekabet Kurulu’na 29 Aralık 2005 tarihinde başvurduğu hatırlatıldı. Gerekli kararın Rekabet Kurulu’ndan 17 Şubat 2006 itibariyle de alınamadığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"Kararın ne zaman alınacağına yönelik kati bir tarih de belirtilmemiştir. Diğer yandan, hisselerin devralınması için ÖİB’ce tanınan süre 6 Mart 2006 tarihinde dolmaktadır. Dolayısıyla, Rekabet Kurulu’ndan bir karar için beklemenin sürdürülmesi durumunda 3 milyar dolar mertebesinde finansman ve destek sağlayan Türk ve yabancı bankaların hazırlıklarını yapabilmeleri ve Türk ve uluslar arası hukuk gereklerinin yerine getirilebilmesi açısından bir zaman sıkıntısının doğmakta olduğu değerlendirilmiştir. Bu durumda, diğer hususlara ilaveten, zaman kaybetmenin yol açabileceği problemlere meydan vermemek için özelleştirmeye tabi Erdemir hisselerinin, Oyak’ın tamamına sahip olduğu Ataer Holding tarafından alınması öngörülmüştür. Bu yönde gerekli girişimler yapılmış olup, ilgili Kurumlara bu yönde bilgi verilmiştir."

Görüşmeler sürer: Açıklamada, Oyak ve Arcelor’un, Erdemir hisselerinin satın alınması işleminin bitmesinden sonra, gerekli tüm yasal izinlere tabi olmak koşuluyla, müzakerelerini münhasıran devam ettirme ve çeşitli alanlarda işbirliği imkanlarını araştırma konularını değerlendirdikleri bildirildi. Açıklamada, "Ancak, bu konuda, herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır" denildi.

Arcelor: Erdemir’e ilgimiz sürüyor
Erdemir’i devralacak olan Ataer Holding’de Oyak ile yolları ayrılan Arcelor Erdemir’den hisse alma konusunda hala ilgili olduğunu açıkladı. Arcelor’dan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye’de gelişme için Oyak ve Erdemir ile işbirliğinin yollarını arayacağına dikkat çekildi.

Rekabet’e başvuru geri çekildi
Oyak Holding, Erdemir’i tek başına devralma kararı aldıktan sonra, Rekabet Kurulu’na yaptığı, "Erdemir’i devralacak Ataer Holding’e Arcelor yüzde 41 oranında ortak olabilir mi, rekabet açısından sorun var mı" başvurusunu da geri çekti.

Oyak, ayrılığı 1 hafta önce bildirdi
Oyak, Arcelor ile Erdemir ortaklığı kararı için görüşmelere ekim ayında başladı. Arcelor 1.6 milyar dolarlık bir hisse alımı ile ortaklığa katılırken yapılması planlanan 2.2 milyar dolarlık yatırımın da yüzde 50’sini 1.1 milyar dolarlık bölümünü üslenecekti. Böylece, proje ile ilgili olarak 2.7 milyar dolarlık bir yabancı sermaye katkısı sağlanacaktı.

Bu görüşmelerin sürdüğü ve protokolün imzanlandığı aşamada Oyak, Türkiye’deki bütün işleri kendisinin yöneteceğini, bütün açıklamaları kendisinin yapacağını Arcelor’a bildirdi. Bir ay öncesine kadar ilişkiler sorunsuz devam etti. Son ay içerisinde borsaya yazılması gereken yazı gibi konularda Oyak’ın isteksiz davrandı. 29 Aralık’tan bu yana Rekabet Kurulu’nda olan dosya ile ilgili karar verilmezken, Oyak geçen hafta içersinde Rekabet Kurulu kararı açıklanmadığı için yola yalnız devam etme kararında olduğunu Arcelor’a bildirdi.