OYAK Mardin Çimento Genel Müdürü Doğansel uyardı: Çimentoda Kapasite Artırımı Facia Olur

OYAK Mardin Çimento Fabrikası Genel Müdürü Kemal Doğansel, çimento sektöründe yeni kapasite artırımlarının faciaya neden olabileceği uyarısında bulundu.

OYAK Grubu'na bağlı Mardin Çimento Fabrikası, bölgesinde OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazanan ilk şirket oldu. OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, iş kazası ve meslek hastalıklarını asgari düzeye indirmeyi amaçlıyor. Belge nedeniyle yapılan tören sonrası gazetecilerle bir araya gelen Mardin Çimento Genel Müdürü Kemal Doğansel, çimento sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Doğansel'in açıklama ve saptamaları ana başlıklarıyla şöyle:

. Öncelik insana ve çevreye yatırımda: Önümüzdeki dönemde kapasite konusunda bir adım atmayacağız. Bizim en temel önceliklerimiz çevre ve insan faktörlerine yatırım yapmak. Bu çerçevede önümüzdeki 10 yılı karlılığı yüksek şekilde tamamlayacağımızı düşünüyoruz. 2015'e kadar Türkiye'nin kapasitesinin yeterli olacağı öngörülüyor. Bu nedenle sektörde yeniden kapasite artırımları olursa, facia olur.

. Yoğun talep, stoksuz üretime neden oluyor: Çimentoda özellikle Irak'tan gelen yoğun talep nedeniyle; çimentonun ana unsuru olan klinkel stokları tükendi. şu anda stoksuz üretim yapılıyor. Klinkel biterse, bir takım fiyat dalgalanmaları olabilir, ama çok ciddi sorunlar yaşanacağını sanmıyorum. Böyle bir durumda öncelikler değişir; ucuz ihracat yerine iç piyasaya yönelme süreci yaşanır.

. 2015'te talepimiz tepeye vuracak: Türkiye çimento sektörü, 2001 krizinden sonra ciddi bir krize girdi. Ancak 2004'te sektörde bir toparlanma olduğundan bahsedebiliriz. Çimento gelişmişlikle direk ilintili bir sektör. Şu anda gelişmiş ülkelerde, çimento tesisleri sökülüyor. Biz de, Türkiye'de gelişmeye bağlı olarak 2015 yılında çimento kullanımının tepe noktalara ulaşacağını, bir süre yatay seyirde kalacağını, daha sonra ise düşüşe geçeceğini öngörüyoruz.

. İhracatı Irak'a kaydırdık: İç piyasanın talebini karşıladıktan sonra ihracat yapıyoruz. 2004 yılında üretimimizin yüzde 56'sını tükettik, yüzde 44'ünü ise Irak ve Suriye'ye ihraç ettik. Bu sene Suriye'yi de bıraktık, bunda Irak'taki yoğun talep etkili oldu. Bölgede de bir talep artışı var. İlk 6 aylık dönemde, bölgesel olarak çimento talebinde yüzde 30 düzeyinde artış var. Bu talep artışına bağlı olarak iç pazara daha yoğun sevkıyat yapacağız.

. Irak geçici fırsat kapısı: Şu anda Irak'tan çok ciddi bir talep var ama Irak'ı sabit bir pazar olarak görmüyoruz. Bir fırsat kapısı olarak görüyoruz, bu pazarın ya 2 ya da 3 yılı var. Biz de bundan Mardin Çimento olarak yararlanmak istiyoruz.

. Çimento fiyatları bizde çok düşük: Çimento fiyatları Türkiye'de halen düşük. Fiyat yeni yeni 40 dolara çıkıyor, oysa bu fiyatlar yurtdışında Avrupa'da 80-100 dolara kadar çıkıyor. Bizde ise fiyatların 40 dolara çıkması bile sorun oluyor. Geçtiğimiz dönemde TPAO'dan doğalgaz fiyatlarını yüzde 105 artırmak istediklerine ilişkin bir yazı aldık. Yaptığımız görüşmelerle yılın ilk 6 ayını kurtardık, ama kalan dönem için en azından yüzde 40-50 artış yapma istemleri var.

. Mardin'e yeni yatırım istemi yok: Teşvik Yasası sonrasında Mardin'e yeni yatırım için öyle büyük bir istem yok. OYAK gibi kocaman bir isim arkamızda olmasına karşın, biz bile bazen burada zorlanıyoruz. Feodal yapı çok yoğun, bu da sanayi üretiminde sorunlara neden oluyor.

. İki önemli beklenti: Yeni dönemde 2 beklentimiz var. Bunlardan bir tanesi Viranşehir, Habur arasında bir otoyol yapılması; bir de Ilısu barajı. 2005 yılı için kamunun başka bir yatırımı da gözükmüyor.