Özgürlük Heykeli Bu Yaz Ziyarete Açılıyor

11 Eylül terör saldırılarından sonra güvenlik gerekçesiyle ziyaretçilere kapatılan Özgürlük Heykeli bu yaz ziyaretçilere açılacak. New York’un simgesi Özgürlük Heykeli’nin yeniden açılması için başlatılan kampanyada 7 milyon dolarlık fon oluşturuldu.

Kampanyaya Wal-Mart şirketi önemli miktarda katkıda bulunurken, ABD vatandaşları da postayla gönderdikleri çeklerle fona katkıda bulundu. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg fona kendi hesabından 100 bin dolarlık bağış yaptı. Toplanan paralarla acil çıkış kapılarından yangın söndürme sisteminin modernize edilmesine kadar uzanan bir dizi harcama yapılması planlanıyor. Özgürlük Heykeli’nin ziyarete daha önce açılması için gerekli kaynağın mevcut olduğunu ifade eden yetkililer, sadece Özgürlük Heykeli-Ellis Adası Vakfı’nın bu amaç için kullanılabilecek milyonlarca doları bulunduğunu kaydetti. Vakfın elindeki paraya rağmen açılan kampanyada toplanan 7 milyon dolardan ne kadarının heykel ve içinde bulunduğu parkı ziyaret edenlerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik harcamalarda kullanılacağının ise bilinmediği belirtiliyor.

11 Eylül terör saldırılarından sonra Özgürlük Heykeli ziyaretçilere kapatılırken, Washington Anıtı ve Empire State gibi güvenlik açısından yüksek riskli diğer sembolik değeri yüksek bazı anıt binalar için bu önlemin alınmasına gerek duyulmamıştı. Özgürlük Heykeli’nin restorasyonu için 1982’de kampanya başlatılmış, özel şahıslar ve şirketlerden yapılan bağışlarla 300 milyon dolarlık fon oluşturulmuştu. Park düzenlemeleri ve restorasyondan sonra heykel, 4 Temmuz 1986’da ziyarete açılmıştı.