Özhaseki: Bazı Müteahhitler Şeytan



Sözcü Gazetesi'nden Başak Kaya'nın haberine göre, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nunda CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Yedikule bostanlarının imara açılmak istendiğini ve üç ayrı proje yapıldığını söyledi. Bakan Özhaseki ise, “O surun dibindeki bostanları diyorsunuz. Orada da yapılaşma olur mu ya. Gerçi, bu müteahhitlerin bir kısmı şeytan olduğu için oraya bile bir anahtar bulurlar vallahi, bir kısmı yani” dedi.

Yedekçi'nin bostanlara üç ayrı proje yapıldığını hatırlatması üzerine Bakan Özhaseki, “Kimse ya. Lanet olsun. Ne olur bir şey söylemeyin, ben lanetliyorum böyle adamları ya” karşılığını verdi. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan İstanbul Kara Surları koruma bandındaki Tarihi Yedikule Bostanları'nı nasıl bir akıbetin beklediği yaklaşık 4 yıldır tartışılıyor. Koruma amaçlı imar planı 2012 yılında değiştirildi ve surlara bitişik alanların “tematik” olarak kullanılabileceğine karar verildi. 2013'te, Yedikule Bostanları Yenileme Projesi başlatıldı ancak tepkiler nedeniyle çalışmalar durduruldu.

Bakanlar Kurulu'nun 2006 yılında “Yenileme alanı” ilan ettiği tarihi bostan alanıyla ilgili Fatih Belediyesi'nin, hazırladığı Uygulama Planı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde CHP ve MHP grubunun ret oylarına karşılık iktidar partisinin oy çokluğuyla 2014 yılında kabul edildi. 2014'te ise proje İBB Meclisi'ne iade edildi. Yedikule Bostanları, 1500 yıldan fazla geçmişe sahip ve Bizans döneminde inşa edilen İstanbul'un Kara Surları'nın yanında bulunuyor.