Özilhan: Zarar Vereceğinden Şüphe Edersem, Gerze'ye Santral Kurmam



Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Sinop’un Gerze ilçesinde yapacakları ithal kömürlü termik santralden ‘İçinde Gerze’ye, çevreye ve insanlara en ufak zarar vereceğine ilişkin bir şüphe doğması durumunda yatırımdan anında vazgeçme’ sözü verdi. Özilhan, gazetecilere grubun enerji sektöründeki yatırımlarını anlatmak için düzenlediği toplantıda 1.5 milyar dolara mal olacak santralın en son teknolojiye sahip çevreci bir yatırım olacağını söyledi.

Başkan Özilhan sadece baca gazının arıtma sistemine 150 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı. Bir gazetecinin ‘Yatağan, Afşin Elbistan ve Kemerköy olmak üzere Türkiye’de termik santrallar hep çevre kirlenmesini ve doğa katliamını akıllara getirir. Bu algıyı nasıl ortadan kaldıracaksınız?’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘Teknoloji eskiydi’

“Türkiye’nin termik santrallarla ilgili kötü tecrübeleri var. Bundan önce devlet eliyle yapılan bu tür yatırımlar hakikaten çevreye zarar vermişti. Bu tesisler çok eski teknolojiyle kurulmuştu. Ancak zaman geçti, teknoloji çok gelişti. Bugün ülkemizde yüksek kalori değerli, düşük kükür oranlı ithal kömürle çalışan termik santralların da çok iyi örnekleri var. Bunlardan birisi de İskenderun’da Oyak ile yabancı ortaklarının sahip olduğu İsken’dir. Orada en ufak bir çevre kirliliği göremezsiniz. O santral 10 yıl öncesinin teknolojisyle kuruldu. Bizimki daha yeni teknolojiye sahip olacak. Almanya’da Ruhr havzasında şehirlerin içinde bu santralları görebilirsiniz. Zaten yatırım bedelinin yüksek olmasının nedeni çevreyeduyarlılığımız ve bu konuyla ilgili tesis kurmak istememizdir.”

Halk İskenderun’a gitti

Özilhan, iki ay önce santral konusunda Sinop Valiliği’nde düzenlenen bir toplantıya katılmış. Gerze kaymakamının, il ve ilçedeki bürokratların, sivil toplum temsilcilerinin de katıldığı bu toplantıda “Hep beraber İskenderun’a, Almanya’ya benzer tesislerin bulunduğu yerlere gidelim. Misafirimiz olun. Oradaki bürokratlara, halka sorun. Kirlilik var mı, sıkıntı var mı?” soralım’ demiş.

O davet çerçevesinde Gerze halkından bir grup önceki gün Mersin’e gitmiş. Ardından da dün İskenderun’a geçilip İsken’in çevreye etkileri hakkında oradaki halktan bilgi alınmış.

Anadolu Grubu Gerze’deki santralın temelini yıl sonunda atacak. 2014 yılı içinde de işletmeye geçilmesi planlanıyor. 1200  megavat kurulu güçteki santral yılda 7.5 milyar kilovat saat yani Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 4’ü kadar elektrik enerjisi üretecek.

Santral çalışmalarını fiilen başlatabilmek için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun sonuçları bekleniyor. İnşaat sırasında 2 bin 500 kişiye istihdam yaratılacak. Santralın üretime geçmesiyle birlikte yine yöre halkı öncelikli olmak üzere en az 500 kişi istihdam edilecek. Öncelikle Gerze ve Sinop’taki mühendis, teknisyen ve işçiler tercih edilecek. Bölgeden ayrılmış ancak dönmek isteyenlere de iş verilecek.

Bilgilendirme ofisi kurdu

Grubun enerji sektörü koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, Gerze’deki santralda baca gazı arıtma tesisinin getirdiği ek maliyetin 150 milyon dolar olduğunu söyledi. Aksoy, çevreye ilişkin standartların ve duyarlılığın bulunmadığı dönemde yapılan termik santralları bugünkülerle kıyaslamanın doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Ancak bu yatırımlar ön yargı yerleştirmiş. Gerze’de bu konuda halkı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Sinop’ta önce nükleer enerjiyle bu karşıtlık başlamış. Esnafı tek tek ziyaret ettim. Üç berbere gittim, saçımı yıkattım, iki imamla, yedi bakkalla konuştum. Birey bazında kimse karşı değil. Ama feodal yapı nedeniyle etkilenme oluyor. Bilgilendirme ofisi kurduk ve yörenin önemli kuruluşlarda çalışmış bir mühendisini bünyemize kattık. İki aydır bilgilendirme yapıyor. Çok mesafe aldık.” (Radikal)

Enerjiye toplam 3 milyar dolarlık yatırım

Enerji, Anadolu Grubu için orta vadede içecekten sonraki ikinci sektör olacak. Planlanan yatırım tutarı orta vadede 3 milyar dolar. Gerze’deki santralın yanı sıra Gürcistan’ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani Nehri üzerinde 150 milyon dolarlık yatırımla 2014’te devreye girmesi planlanan bir hidroelektrik santralı kurulacak. Üretimin yüzde 80’i Türkiye’ye satılacak. ÇED raporu ve Gürcistan Ekonomi Bakanlığı’ndan inşaat ruhsatı alındı. Kısa bir süre sonra temel atılacak.

Enerjideki diğer yatırım da Giresun’da, Doğan ve Doğuş Grubu ile yapılacak Aslancık Hidroelektrik santralı. Giresun’daki Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planlanan santral 200 milyon dolara çıkacak ve 418 milyon kilovat saat elektrik üretecek. Bunların yanı sıra yeni projeler de gündeme gelebilecek. Üç-dört yabancı grupla stratejik ortaklık konusunu görüşen Anadolu nükleer enerjiyle de ilgileniyor.