OzU Sonbahar Çalıştayı 'Ekoton' Arayüzler için Yeni Tasarım Modelleri Araştıracak



Özyeğin Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, İstanbul gibi kentlerin tarihsel açıdan çok yeni sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek, "Buna karşın, dijital araçların da  yeni repertuarı bu sorunlara zekice çözümler bulmamızda bize yeni olanaklar sunmaktadır. Bu bağlamda,  öğrenciler yaratıcı yollardan somut konuları  soyut yöntemlerle  ilişkilendirebilmeyi, parametrik uyarlamayı ve topolojik mekan oluşturmayı öğreneceklerdir" denildi.

Bu bağlamda çalıştayın konusu, deniz  ve kara arasındaki kentsel arayüz için yeni tasarım modelleri geliştirmek olacak. Somut bir kentsel alan verilmeyecek çalıltayda öğrenciler, serbestçe bir kıyı için alternatif biçimler üretmeye odaklanabilecekler. 'Ecotone' kavramı  ve ekolojik anlamda geçişli bir kıyının önemi, seminer ve tartışmalarla  incelenecek. Çalıştay, inşa edilen ve edilmeyen şeylerin ayırdına varma konusuna çok fazla saplanıp kalındığını öne süren Bruno Latour’un teorik görüşüne atfediliyor. Latour, bunun yerine,   iyi inşa edilen ya da kötü inşa edilen şeyler arasındaki farkın görülmesi konsuna yoğunlaşılmasının daha verimli olacağını öne sürüyor.

Amaçlar

1. Karma  takımlar halinde  düzenlenecek  farklı sınıf ve üniversitelerden öğrencilerin işbirliğini sağlamak,
2. Güncel  tasarım yöntemlerinin uygulaması,
3. Öğrenci gurupları tarafından geliştirlen projeleri gerçekçi biçimde ifade edebilecek 2 ve 3 boyutlu açıklayıcı işitsel-görsel malzemenin üretilmesi.
4.  Çalıştayın  sonrasında  üretilen malzemenin sergilenmesi
5.  Çalıştay süreci ve üretilen malzemeye ilişkin bilgilerin yer alacağı yayın yapılması

Şulan Kolatan

Şulan Kolatan, William J. Mac Donald ile birlikte New York’ta kurduğu mimarlık ve tasarım firması KOL/MAC’in başkanlık görevini yürütüyor. Kolatan ayrıca, Pratt Institute Mimarlık ve Kentsel Tasarım Enstitüsü’nde İstanbul Program Direktörü ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak hizmet veriyor. Kolatan’ın firması, dijital mimari ve yenilikçi teknolojik tasarımlar alanında öncü bir firma olarak dünya çapında kabul görmüş. ABD’de her sene 40 yaş altı en iyi 40 mimara verilen '40 Under 40' ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda akademik ve mesleki ödüle ve takdire değer bulunan Kolatan’ın en yeni projesi olan Inversabrane, Zumtobel Çevre Ödülü (Avusturya) ve INDEX Ödülü (Danimarka) için aday gösterildi.

2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ni Venedik’te düzenlenen Uluslararası Mimari Bienali’nde temsil etme onuruna değer görülen KOL/MAC projeleri; New York’ta Modern Sanat Müzesi, Paris’te Centre Georges Pompidou, Orleans’ta FRAC, ve Frankfurt’ta Architekturmuseum gibi seçkin kültür kurumlarının kalıcı koleksiyonlarında sergileniyor. Kolatan, 2011-13 yıllarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Yenikapı Arkeopark için Uluslararası Kentsel Yarışma', 'yeni bir TV Kulesi için Ulusal Mimari Yarışma', ThyssenKrupp sponsorluğunda 'Doğal Afetler için Bir Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin tasarlanmasına yönelik Uluslararası Mimari Yarışma'da jüri üyesi olarak görev yapmak üzere İstanbul’a davet edilmişti.