Özyeğin ile Çin'de Alışveriş Merkezleri Kuruyoruz, Öncelik Türk Şirketlerinin

Türkiye ve Balkanlar'daki birçok alışveriş merkezinde imzası bulunan Turkmall ve MultiTurkmall, dünyanın en hızlı kalkınan ülkelerinden Çin'de büyüme kararı aldı. Şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel, Çin'de yeni bir zengin sınıfın ortaya çıktığına ve lüks tüketime olan talebin giderek arttığına dikkat çekti. 'Tüketim tapınakları' olarak nitelendirilen alışveriş merkezlerinin, sayısı giderek artan bu kesimin ihtiyaçlarının karşılanmasında öncül roller üstleneceğini kaydeden Nagel, sahip oldukları uluslararası deneyimle bu büyük potansiyeli değerlendirmek istediklerini söyledi.

Bunun için Çinli Red Star, Turkmall ve Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fina Holding ortaklığıyla 'Starmall' isimli bir yatırım şirketi kuruldu. Şirket, ilk dört yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Yönetim Kurulu Başkanı Nagel,"Çin'de 1. ve 2. sınıf alışveriş merkezleri yok. Bu yüzden ilk etapta gelirin daha yüksek olduğu beş şehirde -yaklaşık 45 milyon insan yaşıyor- hizmet sunmayı hedefliyoruz." dedi.

Shenyang, Nanjing, Wuxi, Shangai, Tianjin'de inşa edilecek alışveriş merkezlerinden ilki 2009 sonunda Shenyang'da faaliyete başlayacak. Bu tarihten itibaren her 9 ayda bir açılış yapılarak tüm projeler 2011 sonuna kadar hayata geçirilecek. Hans Otto Nagel, Türkiye'de zincir mağaza konseptinin giderek yerleştiğini ve büyük Türk markaların ortaya çıktığına dikkat çekerek, açılacak alışveriş merkezlerinin Türk şirketlerinin bu pazara girmesi ve yerleşmesine de ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

Perakendeciliğin temelinde mağaza açmanın yattığını vurgulayan Alman perakende uzmanı,"Son yıllarda çok güzel bir hava oluştu. Türk perakendeciler her yeni mağazadan sonra bir sonrakini nerede açabilirizin heyecanını yaşıyorlar. Bu havayla Çin'de de güzel işler yapabileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu. Çin'de faaliyet gösteren Starmall şirketinin tüm tepe yöneticilerinin de Türk olduğu bilgisini veren Otto Nagel'e göre, ülkede perakendenin temellerini Türkler atıyor. Burada mağaza açacak her Türk şirketi bu büyük pazarda hem kendisine hem de ülkesine ciddi faydalar sağlayacak.

"Bugünkü Çin, Türkiye'nin 10 yıl önceki haline çok benziyor." diyen Nagel, kendisini yatırım konusunda cesaretlendiren şeyin bu olduğunu ifade etti. Nagel, Türkiye'nin son 10 yılda inanılmaz şekilde değiştiğine dikkat çekerken de,"Arada olumsuz şeyler yaşanmış olabilir ama ben potansiyel anlamında iki ülke arasında çok ciddi bir bağlantı olduğunu görüyorum. Bence Türkiye de 'Avrupa'nın Çin'idir. Eğer kaynaklar doğru şekilde yönetilirse Türkiye Avrupa'nın, Çin de dünyanın birinci ekonomisi olabilir." ifadelerini kullandı. Nagel, Çin'e Hüsnü Özyeğin ile birlikte yatırım yapmalarının nedenlerini ise şöyle anlattı:

"Ben bir potansiyel avcısıyım. Hakeza Hüsnü de öyle. İkimiz de yeni bir şeyler bulabilmek için avlanmayı seviyoruz. Dolayısıyla Çin'e giderken Hüsnü ile gitmenin çok daha iyi olacağını düşündüm. Buna ilaveten böylesi büyük bir coğrafyaya yanımda Türkler olmadan girmemeliyim diye düşündüm. Klasikle modern arasında projelere imza atacaksanız Türklerden daha iyi ortak bulamazsınız."

Potansiyel avcısı Alman yönetici
Alman asıllı Hans Otto Nagel'in Türkiye'ye geliş hikayesi oldukça ilginç. Ülkesinde mimarlık ve inşaat mühendisliği eğitimi alan Nagel, uzun yıllar Almanya'da, Leader State Development and Investment'da çalıştı. 1987 ila 1993 yılları arasında Yunanistan'da Praktiker, Carrefour ve Continent'in kuruluşunda rol aldı. Bir arkadaşının tavsiyesiyle bir hafta sonu İstanbul'a geldi. Türkiye'nin taşıdığı potansiyelin kısa zamanda farkına vardı."1993'te projelerimi anlatmak için Ankara'ya, İş Bankası Genel Müdürlüğü'ne gittim. Ersin Özince genel müdür yardımcısıydı. Kendisine Kadıköy'de Tepe Nautilus'u inşa edeceğimiz araziyi alışveriş merkezi inşa etmek için kiralamak istediğimi söyleyince bana inanmayan gözlerle baktı. Daha sonra Tepe Grubu'ndan bir yetkiliyi aradı. 'Burada alışveriş merkezi yapmak isteyen çılgın bir Alman var.' dedi. Sonrasında Prof. Dr. İhsan Doğramacı ile tanıştık ve beraber çalışmaya başladık. Türkiye'de Ankara Bilkent, Gaziantep, Konya, İstanbul Kartal, İstanbul Nautilus gibi merkezleri inşa ettik." Daha sonra ekonomik kriz sebebiyle iki grubun yolları ayrıldı ve Otto Nagel, ortağı Levent Eyüpoğlu ile kendi şirketini kurdu. Hollandalı Multi Group ile ortaklık yaparak MultiTurkmall isimli şirketini kurdu. Hollandalı şirketin uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley tarafından satın alınması ise hayatlarını değiştirdi. Para sıkıntısı duymadan büyük projelere rahatlıkla imza atan şirket bugün Balkanlar'da da ciddi işler gerçekleştirdi.