Pakistan TOKİ'den Yoksul Konutu İstiyor



Foto: AA

Pakistan Cumhurbaşkanı'nın Özel Temsilcisi olarak Türkiye'ye gelen Farzana Raja, ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti. Programının ikinci gününde ise TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile görüştü.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, saldırı sonucu öldürülen Pakistan'ın kadın Başbakanı Benazir Butto'nun adını taşıyan BISP projeleri hakkında bilgi veren Raja, Pakistan'ın doğal afetler, yoksulluk ve terörizm gibi birbiriyle bağlantılı sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu sorunlara karşı en iyi çözümün ise BISP'in hedeflediği sosyal güvenlik ağının kurulması olduğunu vurgulayan Raja, bugüne kadar BISP'in üst düzey mali kuruluşlar ve dünya çapındaki bağışçılardan aldığı uluslararası destek ile Pakistan'da yoksulluk sınırının altında olan 5 milyonun üzerinde aileye nakit yardım sağlandığını belirtti. Bu rakamın yoksulluk etüdünün tamamlanması ile 7 milyona ulaşacağını kaydeden Raja, bu ailelere yaşam ve sağlık sigortası, mikro finansman, teknik ve meslek eğitimi sağlandığını da ifade etti.

TOKİ'nin uluslararası tecrübesinden ve Pakistan'da yaptığı uygulamaların başarısından söz eden BISP Başkanı Raja, TOKİ'den programlarına destek istedi. TOKİ'nin Pencap, Belucistan ve Sindh eyaletlerinde yapmakta olduğu 4 bin 620 konut uygulamasının bir kısmının bu program kapsamındaki ailelere verilmesini talep eden Raja, TOKİ'nin Türkiye'de yaptığı düşük maliyetli yoksul konut uygulamalarını Pakistan'da da yapmasını istedi.

BISP Başkanı Raja'nın taleplerini değerlendiren TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise, Pakistan'da inşaatı devam eden konutlarda yaşayacak ailelerin yerel yönetimlerce belirlendiğini belirtti. Sel felaketinin ardından yapımına başlanan konutlar Endonezya, Sri Lanka ve Somali'deki TOKİ uygulamalarında olduğu gibi Türk Hükümetinin koordinasyonunda ve bağışlarla hibe edilerek yapıldığını anlatan Karabel, Pakistan'da yapılması istenilen yoksul konut uygulaması konusunda hükümet tarafından böyle bir görevlendirme olduğu takdirde, iki ülke arasında yapılacak mutabakat zaptı doğrultusunda gereğinin yapılabileceğini belirtti.

Ziyaret sonunda BISP Başkanı Roja, TOKİ Başkanı Karabel'e BISP'e ait plaket takdim etti. Karabel ise konuğuna çini tabak hediye etti.