Pakistan’a Yeni Bir “Landmark” Projesi



Avrupa, Orta Doğu ve Afrika, Asya-Pasifik ve Amerika çapında ofisleri ile uluslararası bir mimarlık firması olan ve üst ölçek planlama, şehircilik, sürdürülebilir tasarım, iç mimari, araştırma ve geliştirme konularında hizmet veren RMJM, Pakistan’ın Karaçi kentinin yakınında yer alan 4,700 hektarlık alan için bir “master plan” hazırladı.

Karaçi’den 50 km uzaklıkta konumlanan DHA Kenti’nin, Pakistan’a için bir “21. yüzyıl kent modeli” oluşturması ve ülke için yeni bir nirengi haline gelmesi beklenirken, yerel şartlara entegre olacak yeni planlama standartlarını da coğrafyaya sunması hedefleniyor.

Master Plan, konut ve ticaret fonksiyonlarına sahip 50 bin parsel ile birlikte uzmanlaşmış sağlık kurum ve kuruluşlarını, yüksek eğitim enstitülerini, tema parkları, rekreasyon alanlarını ve kongre merkezini kapsıyor.

Master planda kapsamında kent merkezinin otomobil trafiğinden arındırılması ve yaya trafiğine açık bir omurga sistemi ile bu sistemi destekleyecek ağaçlı yollar, bahçeli avlular ve meydanlar oluşturulması planlanıyor. Bu sayede, yaya hareketliliğinin gelişmesi ve buna bağlı olarak kent merkezinde yaşam kalitesinin artması bekleniyor. Etkili bir toplu taşıma sisteminin de bu hedefi destekleyeceği ayrıca belirtiliyor.

Master Plan yaklaşımının tamamı “sürdürülebilir tasarım ilkelerine” odaklanıyor ve bu ilkelerin tüm kente uygulanması tasarlanıyor. Bu bağlamda oluşturulan strateji, “yeşil alanlar” ve “rüzgar koridorları” gibi entegre ve önemli doğal öğelerin korunması ve bütünleştirilmesi yoluyla, bölgenin ekolojik bütünlüğünün korunmasına odaklanıyor.

RMJM firmasının Yunan uygulamacı Doxiadis İnşaat ile birlikte çalıştığı projenin 2012 senesinin ilk aylarında başlaması ve 2030 senesinde tamamlanması bekleniyor.

Bu haber; bdonline.co.uk ve worldarchitecturenews.com sitelerinden derlenmiştir.