Palandöken Barajı’nın Kaderi 15 Nisan’da Belli Olacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 1996 yılında ihale edilen ancak yapımı 5 yıl geciken Erzurum Palandöken Barajı İsale Tüneli ile ilgili inceleme çalışmalarını 15 Nisan’da tamamlayacak.

Tünelde yanlış poz uygulamasından kaynaklanan hata tespit eden DSİ, Teftiş Kurulu’nun hazırlayacağı rapor doğrultusunda ilgili firma ile devam edip etmeyeceğine karar verecek. DSİ 8. Bölge Müdürü Hacı Haksal, 2003 yılı içerisinde yapılan incelemelerde yanlış poz uygulamasından kaynaklanan hatalar nedeniyle tüneli yapan Aska İnşaat A.Ş.’ye 17 kat fazla ödeme yapıldığını savundu. Haksal, Bayındırlık Bakanlığı’nın olaya el koyduğunu ve 1 aydan beri tünelde inceleme yaptığını belirterek, “Bu çalışmalar 15 Nisan’da bitecek. Rapor, Genel Müdürlük ve Bakanlığa sunulacak. Eğer müteahhit ile anlaşma olursa tünelin yapımına aynı firma devam edecek, yoksa hukuki işlemler başlatılacak. Bilirkişi nezaretinde hak tanzimi yapılacak. Firmaya ödenen fazla paralar hakedilişten kesilecek.” dedi.

Erzurum Palandöken Barajı İsale Tüneli, 1996 yılında 1 trilyon 360 milyar liralık keşif bedeli ile ihale edilmiş, 7 yılda 3 trilyon 778 milyar lira harcanmasına rağmen bitirilememişti. 3 trilyon 778 milyar liranın 2003 yılına dönüşümü ise 148 trilyon lira. Tünelin şu anki fiziki gerçekleşme oranının yüzde 90 mertebesinde olduğu bildirildi.

İçme suyu isale hattı da tehlikede

Erzurum için hayati önem taşıyan Palandöken Barajı İsale Tüneli, içme suyu isale hattı projesini de doğrudan etkiliyor. Baraj tünelinin 2004 yılı içerisinde bitirilmemesi durumunda Büyükşehir Belediyesi tarafından 30.2 milyon dolara ihale edilen ve 21 Ocak 2004’te yer teslimi yapılan İçme Suyu İsale Hattı Projesi öngörülen sürede tamamlansa da işlev kazanamayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, isale tüneli ile ilgili problem çözülmeden içme suyu isale hattına kazma vurmayacaklarını belirtti. Hükümet nezdinde girişimlerde bulunduklarını anlatan Küçükler, “İçme Suyu Projesi Erzurum için çok önemli. Ancak baraj tüneli bitmeden bizim isale hattını yapmamız bir şey ifade etmez. Önemli olan tünelin bitirilmesi.” ifadelerini kullandı.