Palandöken Tabyaları: Resmi Belgelere Göre Tabyalar 'Sahipsiz'

Osmanlı-Rus Savaşı’nda Palandöken Vadisi’ni kontrol altına almak için yaptırılan Palandöken Tabyaları’nın bugüne kadar hiç restore edilmediği ortaya çıktı. Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, yaptığı incelemelerde tabyaların tescil fişlerine ‘sahipsiz’ olarak geçtiğini tespit etti.

Bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutan Palandöken tabyalarının, ‘sahipsiz’ olarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescillendiği ortaya çıktı. Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, Palandöken tabyasında kadastro çalışmasının yapılmadığını, bu nedenle de kime ait olduğunun belli olmadığını ifade ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise Zaman’da okuduğu haber üzerine gerekli incelemeleri başlattığını, araştırmanın sonucuna göre açıklama yapacağını dile getiriyor.

Zaman’ın ‘Düşmanın yıkamadığı Palandöken tabyalarını bakımsızlık yıkıyor’ başlığıyla dün verdiği haberin ardından ilginç bir gerçek daha ortaya çıktı. Vatan savunmasında önemli bir yeri bulunan tabyalar sahipsiz olarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nca tescillenmiş. Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, yayınlanan haberin ardından yaptığı incelemelerde tabyaların tescil fişlerine ‘sahipsiz’ olarak geçtiğini tespit ettiğini aktarıyor. Öztürk, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde savunma amaçlı yaptırılan tabyaların hiç tadilat görmediğini de ifade ediyor.

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, kentte 22 tane tabya bulunduğunu, bunların korunması yönünde birtakım sıkıntıların olduğunu kaydediyor. Vali Güvenç, Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) döneminde Erzurum’un savunması için şehrin 4 ana yönüne yaptırılan tabyaların tahsisinde sorunların yaşandığını dile getiriyor. Mevcut tabyaların envanterini çıkarttıklarını dile getiren Vali Güvenç, Palandöken gibi bazı tabyaların bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğunu doğruluyor. Tabyaların mülkiyet tahsisi konusunu aydınlatmak için gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Vali Celalettin Güvenç, “Başta Aziziye ve Mecidiye olmak üzere bazı tabyaların restorasyonunda büyük mesafeler kat ettik. Palandöken tabyasının restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları var.” diye konuşuyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise taşınmaz tarihî eserlerin korunup yaşatılması için büyük çaba harcadıklarını, Palandöken tabyasının mülkiyetinin Milli Emlak’a ait olmasından dolayı buranın restorasyonu için hukuken bir şey yapamadıklarını söylüyor. Milli Emlak’ın söz konusu tabyaları kendilerine bırakması halinde buranın restorasyonuna talip olduklarını anlatan Başkan Küçükler, şunları söylüyor: “Tarihî eserler konusuna duyarlıyız. Ecdat yadigarı olan tabyanın bize tahsis edilmesi halinde gereğini en iyi şekilde yaparak, söz konusu eseri gelecek nesillere daha koruyup aktarabiliriz.”