Palto Durdu, Konfeksiyon Yürüdü İnşaatçı ’Yumuşak Kış’la Güldü

Kış mevsiminin karlı, soğuk hava şartları başta İstanbul olmak üzere yurdun batı kesimine bir türlü gelmeyince ekonominin iki büyük sektörünün yüzü güldü. Kışlık giysi üretenler dışında hazır giyim üreticileri iç pazara hem de ihracata ek satış fırsatı buldu. 3 yıldır Türkiye ekonomisinin büyümesindeki ana sektör olan inşaat, ara vermeden projeleri bitirme imkanı buluyor. İnşaat sektöründe ’inşaatların kesintisiz devam edebilmesi hem bu sektöre malzeme üreten sanayiyi hem de geçici istihdamı olumlu etkiliyor.

Palto satılmıyor ama
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş, havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesinin Türk hazır giyim sanayicilerini olumlu etkilediğini savundu. Bektaş, "Sadece dokuma grubundaki üreticilerimiz sıkıntıda çünkü onların ürettikleri palto gibi kışlık giysilere rağbet olmuyor. Hatta bu anlamda sezon başlamadan indirim başlamak zorunda kaldı. Ancak Türk tekstil ve hazır giyim sanayi ağırlıklı olarak örme ürünlerde üretim ve ihracat yaptığı için havaların sıcak gitmesi sektörü toplamda olumlu etkiliyor" dedi.

İhracatçı da memnun
İhracata çalışan hazır giyimcilerin büyük bölümünün de hem Avrupa’daki hava şartları nedeniyle hem de iç piyasadan gelen ek taleplerle daha çok ürün satabildiğini belirten Bektaş şunları söyledi: "İhracatçının da yüzü güldü çünkü iç pazardan hálá tişört, tayt, atlet siparişi alıyor. Ben geçen hafta Roma’daydım İtalyanların en pahalı markaları, indirim sezonu başlamadığı halde ürünlerinde fahiş indirimler teklif ederek satış yapmaya çalışıyorlardı."

İnşaata devam
Olumlu hava koşulları inşaat sektörünü birçok açıdan olumlu etkiliyor. İnşaatlar kesintisiz devam ediyor ve birçok projede piyasalardaki olumsuzluklar nedeniyle oluşan gecikmeler telefi ediliyor. Bazı projelerde ise teslim tarihleri öne çekiliyor. Ayrıca sıcak havalarda pazarlama da olumlu etkileniyor. Bir çok projede hafta sonu ziyaretçi sayısı yükseldi ve satışlar da tıpkı hava sıcaklığı gibi mevsim normallerinin üzerine çıktı.

Yine de kar yağsa iyi olur
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu ise havaların iyi gitmesinin sektörü olumlu etkilediğini belirterek, "İnşaatların devam edebilmesi, inşaat malzemesi üreten çok sayıda sektörün ürün satabilmesini sağlıyor. Ayrıca istihdamın da kesintiye uğramasını önlüyor. Bu nedenle ekonomik açıdan havaların olumul etkisini görüyoruz" dedi. Koçoğlu, yine de sektör olarak anormal hava şartlarının devamından yana olmadıklarını, çünkü kar yağmamasının da başak sektörleri olumsuz etkilediğini, barajaların dolması gerektiğini belirtti.

Dumankaya: İki ay önde gidiyoruz
Dumankaya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya şu anda 3.000 konutluk proje yürüttüklerini belirterek, "Havaların sıcak olması bizim inşaatlarımızı planladığımızdan 2 ay öne çekti. ’Nisan sonu tamamlanır’ diye düşündüğümüz işleri şubat sonunda bitirmiş olacağız" dedi.

Taşyapı: Teslimleri daha erkene aldık
Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, hava şartlarının projelerini olumlu etkilediğini söyledi ve "Bu nedenle bazı projelerde teslim tarihlerini erkene aldık. Piyasada satışlarda durgunluk olduğu söyleniyor ama bizim satışlarımız canlı" dedi.

Muscan: Satışlar havalardan önemli
Muscan İnşaat’ın sahibi Uğur Güngör, şu anda 2 bin 050 konutluk 3 projede inşaatlarının sürdüğünü belirterek, "Tabii ki havaların bu şekilde sıcak gitmesi inşaatlarımızı olumlu etkiliyor. Kesinti olmadan inşaatlara devam edebiliyoruz. Ancak sektör için asıl önemli olan satışların iyi gitmesidir. Sıcaklık satışlara yansımadı" dedi.