Pandemi Hastaneleri Tartışmaları Devam Ediyor



İstanbul’da yapımına devam edilen sahra hastanelerine dair tartışmalar sürüyor. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası, Atatürk Havalimanı ile Sancaktepe'de yapımına başlanan hastanelere dair açıklama yaptı. Açıklamada sahra hastaneleri adı altında kentsel rant projelerinin hayata geçirildiği vurgulandı.

BirGün’de yer alan habere göre; Atatürk Havalimanı terminal binalarının geçici hastaneye dönüştürmek yerine pistlerin üzerine hastane inşa edildiğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: “İki pistin kırılması, hastane yapmaktan çok Atatürk Havalimanı’nı kapatmaya ve yok etmeye yönelik bir çalışmadır. Mevcut terminal binalarının altyapısı mevcuttur. Ayrıca bu binaların, 8 bin 500 araçlık otoparkı ve 13 bin kişiye yemek çıkarabilecek kapasitede mutfağı, metroyla ulaşım imkânı olmasına rağmen yine de kullanılmaması, amacın salgın hastalıkla mücadele etmek olmadığının açık göstergesidir. Sancaktepe’deki hastane de maalesef aynı mantıkla inşa edilmektedir.”

Açıklamada, hükümetin pandemi sürecindeki Kanal İstanbul projesi kapsamında iki tarihi köprünün taşınması ihalesi, Salda Gölü’nü yok etme girişimleri gibi imar rantına yönelik çalışmaları hatırlatıldı.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

İnşaat işçisi köle değil
DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası da hastanelerin inşaatında keyfi uygulamaların sürdüğünü duyurdu. Sendika’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul'da yapılan pandemi hastanesi inşaatında yaşanan kuralsızlık ve hukuksuzluklar insan hayatına verilen önemin gerçek boyutlarını ortaya çıkarıyor. Seyahat yasakları olmasına rağmen şehir dışında yüzlerce işçi, ‘iş var’ denilerek özel izinlerle İstanbul’a getirildi. Onlarca işçiye şantiye yanlarında kampa dönüştürülen mekânlarda ya da öğrenci yurtlarında barınma koşulu sağlandı. İş yapılırken devletin neredeyse tüm kurumları inşaat patronlarının emrine girdi. Hükümet salgın sürecinde patronlara her türlü kolaylığı sağlarken, işçilerin hakları gasp ediliyor. Bu durumu kabul etmiyoruz.”