Pandeminin Tehlikelerini Tasarımla Aşmak Mümkün



TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin İnce, yaptığı açıklamayla pandemi sürecinde tasarımın önemine dikkat çekti. İnce’nin “Covid-19’un oluşturduğu tehlikeleri farklı tasarlayarak aşmak mümkün” başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“İçmimarlık Mesleği Mensupları olarak en temel amacımız; insanların sağlıklı ve güvenli mekânlarda yaşamasını sağlamaktır.

Dünya Sağlık Örgütünün mutasyonlu virüs açıklamaları ile de görülüyor ki kısıtlamalar ile yaşama devam etmek zorundayız.

Covid -19 göstermiştir ki Dünyada egemen olan Tasarım Standartları ve kullandığımız mevcut mekanlar ile yaşama devam etmek mümkün görünmüyor. Pandemi süreci yeni bir tasarım anlayışı ile yeni bir yaşam biçimini dayatmaktadır.

Mekânlardaki safi alan gayri safi alan, kişi başına düşen metrekare ve Yangın Yönetmeliğinde belirtilen mekân yoğunluk katsayıları, minimum koridor genişlikleri, kaplama malzemeleri ve tüm mekansal parametreler, tekrar ele alınmalıdır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Covid-19 kısıtlamaları ile yaşamanın; fiziksel, ruhsal ve maddi olarak ciddi zorlukları bulunmaktadır.

Merkezi bölgelerin cadde ve sokaklarında gezen binlerce kişiye rağmen, kafeler,  restoranlar, işletmeler, kapalı durumdadır. En köklü işletmeler dahi kapanma noktasına gelmiş, bu işletmelerde çalışan binlerce kişi işsiz kalmıştır.

Ülkemizde yaşayan, ailelerinin en önemli moral kaynağı olan, hafta sonu farklı bir mekanda, yemek yeme alışkanlığı pandemi nedeni ile ortadan kalkmıştır. Cadde ve sokaklarda binlerce kişi geziyorken, mekânlara kısıtlama gelmesinin en önemli nedeni yeme içme faaliyeti sırasında maskesiz ortam oluşmasıdır.

Bilim ve teknoloji uzay yolculuğu gibi zor koşullara göre dahi sağlıklı ve güvenli ortamlar tasarlayabiliyorsa; ev ortamındaki rahatlık ve güvenliği; kafe, restoran vb. farklı işletmelerde, bireysel ya da ailelere özgü bölüm olarak, tasarlayabilir, inşa edebilir.

Oluşturulacak bağımsız alanlar, uygun koşulları sağlayacak havalandırma ve iklimlendirme tedbirleri ile pandemi risklerine uygun halde tasarlanabilir.

Kurum ve Kuruluşlarda, durum daha da vahimdir. Giriş koridorlarında ve kapı etraflarında onlarca kişi sosyal mesafe gözetilmeksizin bekletilirken; görevli bankoların önüne sandalyeler yığılarak, şerit çekilerek, ya da zemine yerleştirilen iki üç şablonla ilkel usuller ile sosyal mesafe korunmaya çalışılmaktadır. Mekanın yoğunluk hesabı ciddiye alınmamaktadır.

Ar-Ge Kuruluşları, üniversiteler, ilgili meslek odaları, makalelerden öteye gitmeli bir an önce pandemi koşullarında sağlıklı ve güvenli ortamı sağlamaya yönelik, tasarımlar üzerinde çalışmalı, kamu yöneticileri de oluşturulan bu tasarımların zorunlu olarak kullanılması için standartları ve mevzuatları revize etmelidir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kamu kurumları pandemiye yönelik mekan ve ürün tasarımı yarışmalarını teşvik etmelidir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerindeki tasarım eğitimleri pandemi koşullarına göre dönüştürülmelidir.

İçmimarlara da yer verilecek biçimde, ülkemizdeki yapı, bina, hava, kara deniz aracı mekânlarına ilişkin, tasarım standartları ile yönetmelikleri bir an önce revize edilmelidir.

Yangın Yönetmeliğinde belirtilen kullanıcı sayısının üzerine çıkıldığı takdirde önlemler alacak elektronik kontrol sistemleri binalara entegre edilmelidir.

İçmimarlık mesleğinin en temel görevi insanın değişen ihtiyaçları karşısında, mekân tasarımında yeni ve ekonomik çözümler getirme görevidir. Korona virüs pandemisinin oluşturduğu maddi zararı önlemeye yönelik toplumun her katmanıyla işbirliğine hazır olduğumuzu belirtir, sağlıklı ve mutlu günler dileriz.”